Utorak, 30. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Drugi dan prosvjeda

Tisuće prosvjednika u Gruziji želi se približiti Europi, a ne Rusiji

Autor: Hina

08.03.2023. 19:21
Tisuće prosvjednika u Gruziji želi se približiti Europi, a ne Rusiji

Foto: ReutersTisuće ljudi u gruzijskome glavnom gradu Tbilisiju organizirale su u srijedu drugi dan prosvjeda protiv prijedloga zakona o “stranim agentima” za koji kritičari kažu da signalizira autoritarnu promjenu i šteti izgledima Gruzije za bližim vezama s Europom.


Parlament je u utorak usvojio prvo čitanje zakona, koji zahtijeva da se sve organizacije koje primaju više od 20 posto svojih sredstava iz inozemstva registriraju kao “strani agenti” ili će se suočiti sa znatnim novčanim kaznama.


Vladajuća stranka Gruzijski san kaže da je sastavljen po uzoru na američko zakonodavstvo iz 1930-ih. Kritičari, uključujući predsjednicu Salome Zourabišvili, kažu da to podsjeća na ruski zakon koji je Kremlj intenzivno koristio za suzbijanje neistomišljenika.
U nasilnim sukobima u utorak navečer prosvjednici su bacali benzinske bombe i kamenje na policiju, koja je upotrijebila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala okupljene. Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je uhićeno 66 osoba.


Prosvjedi su ponovno počeli u srijedu poslijepodne na središnjoj aveniji Rustaveli povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, koji je državni praznik u Gruziji.


Tisuće prosvjednika okupile su se predvečer ispred parlamenta, noseći zastave Gruzije i EU-a i uzvikujući “Ne ruskom zakonu”.


To je pitanje produbilo razdor između vladajuće stranke Gruzijskog sna i proeuropski nastrojene predsjednice Zourabišvili, koja se udaljila iz stranke otkako je izabrana uz njezinu potporu 2018.


Ona je podržala prosvjednike, rekavši u utorak da su zastupnici koji su glasali za nacrt prekršili ustav. Također je obećala staviti veto na zakon ako stigne na njezin stol, iako parlament može nadjačati njezin veto kako bi se zakoni proveli.


Kritičari kažu da je Gruzijski san preblizak Rusiji i da je posljednjih godina odveo zemlju u represivnijem smjeru. Gruzijsko društvo snažno je protiv Moskve nakon godina sukoba oko statusa dviju odcijepljenih regija koje podržava Rusija, a koji su se rasplamsali u kratki rat 2008.


Predsjednik Gruzijskog sna Irakli Kobakhidze ponovno je branio prijedlog zakona u srijedu, rekavši da će pomoći u iskorjenjivanju onih koji rade protiv interesa zemlje i moćne Gruzijske pravoslavne crkve.


Kritizirao je gruzijsku “radikalnu oporbu” zbog poticanja prosvjednika na “nasilje bez presedana” tijekom skupova u utorak, javljaju gruzijske novinske agencije.


Nekoliko dužnosnika EU također je izrazilo zabrinutost zbog zakona.


“Prihvaćanje ovog zakona o ‘stranom utjecaju’ nije kompatibilno s putem prema EU, što većina u Gruziji želi”, istaknuo je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u tvitu u srijedu.


Prošle godine Bruxelles je odbio pokušaje Tbilisija da postane zemlja kandidat za članstvo u EU, rekavši da treba ubrzati reforme u područjima kao što su vladavina prava, sloboda medija i neovisnost pravosuđa.