Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Christian Schmidt

"Važno je da Hrvatska podupire kandidacijski status BiH u EU"

Autor: Hina

07.12.2022. 20:00

Foto: Armin Durgut/PIXSELLVisoki međunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt ocijenio je u srijedu tijekom sastanka s državnom tajnicom za Europu pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP ) Andrejom Metelko Zgombić da je za BiH važno da Zagreb podupire stjecanje kandidatskog statusa s EU.


“Hrvatska potpora kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU je važna”, napisao je Schmidt na svome Twitter profilu.


Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je očekivanje kako bi Europsko vijeće već do kraja godine moglo odobriti kandidatski status Bosne i Hercegovine.
Ranije je Europska komisija preporučila Europskome vijeću donošenje takve odluke, a povjerenik za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi je prošloga tjedna istaknuo važnim da BiH uspostavi nove vlasti i započne s reformskim procesima koji se od nje očekuju.


Njemački političar na čelu međunarodne uprave u BiH ocijenio je kandidatski status važnim za cijelu zemlju.


“Dobivanje statusa kandidata bio bi prijeko potreban poticaj za zemlju i važan znak za građane da proces proširenja funkcionira za BiH”, rekao je visoki predstavnik Schmidt.


Tijekom dana državna tajnica Metelko Zgombić bila je na čelu izaslanstva koje je održalo radne konzultacije s kolegama iz ministarstva vanjskih poslova BiH.


Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić na svom je Twitter nalogu naveo kako su sugovornici izrazili zadovoljstvo ‘iznimno dobrim bilateralnim odnosima Hrvatske i BiH’.


“Hrvatska ostaje najvažniji zagovornik i prijatelj BiH na putu prema EU i NATO-u”, ocijenio je Brkić.