ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

NOVA PRAVILA

Vatikan objavio nova pravila o zviždačima

Autor: Hina

24.01.2024. 19:28
Vatikan objavio nova pravila o zviždačima

Foto: ReutersVatikan, koji je stoljećima kodificirao sve aspekte vjere, morala i doktrine, u srijedu je najavio novinu – prava i obaveze zviždača.


Vatikan je objavio pravni dokument od sedam stranica i priopćenje za medije o novim pravilima koja stupaju na snagu 1. veljače. Oba teksta na talijanskom jeziku više puta koriste engleski izraz “whistleblower” (zviždač).


“Procedura će olakšati širenje svijesti o instituciji zviždaštva”, stoji u priopćenju Ureda glavnog revizora.
Nove procedure su dio napora pape Franje radi borbe protiv korupcije i uvođenja financijske transparentnosti, dodaje se u priopćenju.


Vatikan, za koji financijski skandali nisu ništa novo, godinama je tolerirao izvješća o sumnjivim aktivnostima u svojoj banci. Jedno takvo izvješće je prošle godine dovelo do osude kardinala zbog optužbi za pronevjeru.


Demokratizacija zviždaštva omogućuje svakoj osobi u svakom odjelu da na jednostavan način upozori na moguće malverzacije, uglavnom financijske naravi, korištenjem posebne e-mail adrese Ureda glavnog revizora.


Zviždači ne mogu sakriti svoje identitete anonimnim dojavama, no revizor njihova imena neće odavati osim u posebnim slučajevima gdje moraju biti obaviještene sudske vlasti.


Nova pravila također određuju da bi zviždaštvo trebalo koristiti samo za ozbiljne prekršaje, a ne za sitničavo “žaljenje” na šefa ili kolege.