Petak, 23. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Krunibda 6.svibnja

Ususret krunidbi kraljevska kruna otišla na prilagodbu za novog kralja

Autor: Hina

04.12.2022. 10:11
Ususret krunidbi kraljevska kruna otišla na prilagodbu za novog kralja

Foto: ReutersKruna svetog Edvarda uklonjena je iz Londonskog tornja kako bi bila prilagođena za britanskog kralja Karla III. ususret njegovoj krunidbi, objavila je Buckinghamska palača u subotu.


Buckinghamska palača je rekla da su povijesni krunski dragulji premješteni kako bi se mogli prilagoditi prije ceremonije krunidbe 6. svibnja.


Premještanje neprocjenjive krune je držano u tajnosti dok nije sigurno dostavljena draguljarima.
Smatra se da se inačice krune sv. Edvarda koriste za krunidbu britanskih i engleskih monarha od 13. stoljeća.


Trenutna je kruna izrađena za Karla II. 1661. kao zamjena za srednjovjekovnu krunu koja je rastaljena 1649.


Smatralo se da original datira iz 11. stoljeća, kada je pripadao kraljevskom svecu Edvardu Ispovjedniku, posljednjem anglosaksonskom kralju Engleske.


Kruna svetog Edvarda pojavljuje se u kraljevskom grbu Ujedinjenog Kraljevstva, logotipu Kraljevske pošte i na značkama oružanih snaga.


“Kruna svetog Edvarda, povijesni središnji dio kraljevskih dragulja, uklonjen je iz Londonskog tornja kako bi se omogućio početak prilagodbe ususret krunidbe u subotu, 6. svibnja 2023.”, stoji u priopćenju Buckinghamske palače objavljenom u subotu.


Krunidba će se održati u Westminsterskoj opatiji, osam mjeseci nakon monarhovog stupanja na prijestolje i smrti kraljice Elizabete II.


Podrazumijeva se da će svečanost sadržavati iste središnje elemente tradicionalnog obreda, koji je zadržao sličnu strukturu više od tisuću godina dok će istodobno uzeti u obzir duh našeg vremena.


Očekuje se da će Karlova krunidba biti manjih razmjera i da će biti kraća, a neki smatraju i da bi mogla trajati svega sat vremena.


Također se očekuje da će biti više uključiva nego prošle krunidbe u Britaniji, koja se sastoji od više vjera, no svakako će se raditi o anglikanskom obredu, pri čemu će kraljica supruga biti okrunjena zajedno s Karlom.


Broj gostiju bit će smanjen s 8000 na otprilike 2000, a od njih će se očekivati da nose odijela i haljine umjesto ceremonijalne odjeće, a niz rituala, poput davanja zlatnih poluga novom vladaru, bit će ukinut.


Priopćenje Buckinghamske palače objavljeno je nakon što je britanski dnevni list Daily Mirror pisao da kralj, zbog sve većih životnih troškova u Britaniji, planira “manje skupu” ceremoniju manjih razmjera od svečanosti krunidbe pokojne kraljice 1953., koja je trajala oko tri sata.


Krunidba pokojne kraljice predstavljala je ogromnu proslavu, pri čemu se pola milijuna gledatelja našlo na njenoj povorci 2. lipnja.


Unatoč prvotnom ustručavanju, pokojna kraljica je na koncu pristala da televizijske kamere budu prisutne u Westminsterskoj opatiji kako bi snimile povijesni događaj.


Prema procjenama, samo u Britaniji je 27 milijuna ljudi gledalo krunidbu uživo na svojim crnobijelim televizorima, a emitirala se i diljem svijeta.