Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

RISHI SUNAK

Dan krunidbe novog kralja bit će neradni u Britaniji

Autor: Hina

06.11.2022. 08:42
Dan krunidbe novog kralja bit će neradni u Britaniji

Foto: ReutersBritanski premijer Rishi Sunak rekao je da će se krunidba kralja Karla III. proslaviti dodatnim neradnim danom diljem zemlje u ponedjeljak, 8. svibnja, nedugo nakon same krunidbe 6. svibnja.


Karlo (73) je automatski postao kralj nakon smrti svoje majke kraljice Elizabete u rujnu, ali velika ceremonija krunidbe za njega i njegovu suprugu Camillu održat će se sljedeće godine.


Krunidba pokojne kraljice 1953. također je bila razlogom za dodatni neradni dani, a odobravanje jednog dana 2023. slijedi tu tradiciju, priopćio je ured premijera, što će dati vremena obiteljima i zajednicama da uživaju u povijesnom događaju.
“Krunidba novog monarha jedinstven je trenutak za našu zemlju”, rekao je Sunak u izjavi u nedjelju.


“U znak počasti za ovu povijesnu prigodu, sa zadovoljstvom mogu najaviti dodatni neradni dan za cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo sljedeće godine.”


Ceremonija će se održati u londonskoj Westminsterskoj opatiji gdje su se krunili kraljevi i kraljice Engleske, a kasnije Britanije i Ujedinjenog Kraljevstva, od Williama Osvajača 1066.


Charles je 41. monarh u lozi koja vuče svoje podrijetlo od Williama, a on će biti najstariji monarh ikad okrunjen.


Ove godine Britanija je imala dva dodatna praznika, jedan za proslavu platinastog jubileja kraljice Elizabete u lipnju, a drugi na dan njezina sprovoda u rujnu.