Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

izazivaju ljutnju

Unatoč pobuni aktivista, berlinsko božićno drvce ponovno je zasjalo

Autor: Hina

22.12.2022. 21:50
Unatoč pobuni aktivista, berlinsko božićno drvce ponovno je zasjalo

Foto: ReutersBerlinsko božićno drvo na Brandenburškim vratima ponovno je u četvrtak zasjalo u blagdanskom sjaju pošto su mu aktivisti dan ranije otpilili vrh nastojeći upozoriti svijet da ne sagledava cjelokupnu sliku klimatske katastrofe.


“Sve opet lijepo funkcionira”, rekao je u četvrtak Francesco Mazuhn, glasnogovornik organizatora.


U srijedu navečer božićno drvo bilo je u mraku jer su mu aktivisti klimatskog pokreta “Posljednja generacija” otpilili vrh kako bi upozorili da su ljudi svjesni samo “vrha klimatske katastrofe”.
Fotografi su snimili policajce koji su promatrali akciju i pritom nisu uopće intervenirali. Glasnogovornik je rekao za lokalni radio rbb24 da su mislili da aktivisti izvode samo rutinski posao na 15 metara visokom stablu.


Nije još iznesena nikakva procjena štete, rekao je Mazuhn.


Policija je objavila da je privela tri osobe te istražuje akciju kao nanošenje štete na imovini.


Aktivisti su otpili vrh kako bi upozorili svijet da on sagledava samo vrh klimatske katastrofe umjesto cijelu sliku.


Područja oko Brandenburških vrata je sigurnosno osjetljivo područje zbog nekoliko veleposlanstava koje se nalaze u blizini (francusko, SAD-a i Velike Britanije) i pod stalnom je kontrolom policije.


Klimatski aktivisti posljednjih mjeseci izazivaju pažnju, a često i ljutnju javnosti akcijama poput lijepljenja za asfalt, blokiranja prometa te bacanja boja i živežnih namirnica na umjetnine u muzejima nastojeći na taj način upozoriti da treba radikalno mijenjati politiku u pogledu klime. Nedavno su u zračnim lukama u Muenchenu i Berlinu pokušali zaustaviti zračni promet i skrenuti pažnju na svoje poruke o prijetnjama klimatskih promjena.