Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

posjet rimu

Ukrajinski predsjednik Zelenskij se sastaje s talijanskim predsjednikom

Autor: Hina

13.05.2023. 09:54
Ukrajinski predsjednik Zelenskij se sastaje s talijanskim predsjednikom

Foto: ReutersUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij će u subotu posjetiti Rim, gdje će ga dočekati predsjednik Sergio Mattarella, potvrdila je talijanska predsjednička palača za njemačku novinsku agenciju dpa. Zelenskij će se također sastati s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni i papom Franjom tijekom prvog posjeta Rimu otkako je Kremlj započeo svoju invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.


Meloni, otkako je došla na vlast u jesen 2022., snažno podržava Ukrajinu u njenim pokušajima da se odupre ruskoj invaziji, a ranije ove godine posjetila je i Kijev. Papa Franjo više od godinu dana gotovo svakodnevno poziva vjernike da se mole za Ukrajinu i redovito je apelirao na Kijev i na Moskvu da pristanu na prekid vatre.

Papa još nije prihvatio ukrajinski poziv pa posjeti Kijev, rekavši da će otići samo ako ga se također pozove i u Rusiju. Pojedinosti glede Zelenskijevog posjeta Rimu prvotno su držane u tajnosti zbog sigurnosnih razloga. Nije jasno hoće li ukrajinski predsjednik u nedjelju otputovati u Njemačku nakon sastanaka u Rimu.


Pripreme za njegov dolazak u Berlinu traju nekoliko dana iako nije potvrđen. Zelenskij bi u nedjelju, u ime ukrajinskog naroda, trebao primiti prestižnu nagradu Karlo Veliki u njemačkom gradu Aachenu, no ostaje nejasno hoće li osobno otići na svečanost dodjele.


Ukraine’s President Volodymyr Zelenskiy attends a phone call with Britain’s Prime Minister Rishi Sunak, amid Russia’s attack on Ukraine, in Kyiv, Ukraine January 14, 2023. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT.