Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Danas pada odluka

Uhićeni Hrvati u Zambiji imaju dokaze da su se majke u Kongu odrekle svoje djece

Autor: Hina

12.01.2023. 10:30
Uhićeni Hrvati u Zambiji imaju dokaze da su se majke u Kongu odrekle svoje djece

Foto: UnsplashUhićeni hrvatski posvojitelji, uhićeni u Zambiji, imaju dokaze da su se majke u Kongu odrekle svoje djece, piše u četvrtak Jutarnji list.


Obitelji osmero hrvatskih državljana uhićenih prije mjesec dana u Zambiji zbog sumnji na trgovanje djecom s neizrecivom tjeskobom čekaju hoće li četiri hrvatska para biti zadržana i u istražnom zatvoru u kojemu su od 7. prosinca ili će im se omogućiti obrana sa slobode.


Odluka je to koju bi sudac kaznenoga suda u zambijskoj Ndoli, David Makalicha, trebao objaviti danas.
Jedan od strateških poteza koji su dogovorili s odvjetničkim timom jest da se sudu dostave dokazi da su djeca posvojena u DR Kongu doista imala uvjete za posvojenje te da su se biološke majke doista odrekle roditeljske skrbi. Kako doznajemo, ti materijali za sud već su prikupljeni.


Na prošlom ročištu odvjetnik uhićenih hrvatskih državljana, imenovan po službenoj dužnosti, predložio je da se hrvatskim parovima istražni zatvor zamijeni plaćanjem jamčevine. Tome se usprotivio državni odvjetnik, a ključni argument tužiteljstva je opasnost od bijega.


Tračak nade da bi sud ipak mogao odobriti jamstvo ulila je izjava tužitelja koji je rekao da posredno, dakle odluči li sud ipak odobriti jamstvo, Hrvati moraju regulirati boravište u Zambiji tijekom trajanja postupka, no za to su, kako su nam rekli zambijski novinari, male šanse.


Odluči li sud ipak prihvatiti prijedlog obrane, iznos jamstva u Zambiji određuje sud. Premda je istražni zatvor samo mjera i nema veze s utvrđivanjem krivnje, s obzirom na uvjete u zambijskim zatvorima te činjenicu da uhićeni hrvatski državljani otežano komuniciraju s rodbinom, puštanje na slobodu, čak i privremeno, značilo bi puno, pišu novinari Jutarnjeg lista Marin Dešković, Goran Penić i Mario Pušić.