Četvrtak, 8. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Terran 1 raketa

U Zemljinu orbitu upravo polijeće prva napravljena pomoću 3-D printera

Autor: T.I.

08.03.2023. 19:06
U Zemljinu orbitu upravo polijeće prva napravljena pomoću 3-D printera

Foto: Relativity spaceDanas bi prema planu trebala prema svemiru poletjeti još jedna letjelica s Cape Canaverala na Floridi. Što inače ne bi bilo ništa spektakularno jer je narečena lokacija glavna NASA-ina lansirna rampa još od 1950. godine, ali ova o kojoj pišemo je posebna. Naime, napravljena je, odnosno isprintana 3-D printerom.


Bit će to najveći predmet ili objekt lansiran u svemir napravljen 3-D printerom, odaziva se na ime Terran 1, a raketa je proizvod start-upa Relativity Space.


I nije riječ o maloj stvari, visoka je 33,5 metara, što je za desetak metara više od prosječne peterokatne zgrade. U relacijama svemirskih letjelica ona je ipak „raketica“, 33,5 metara visine čini je jednom od najmanjih orbitalnih raketa u industriji. Dizajnirana je za nošenje tereta do 1250 kilograma u nisku Zemljinu orbitu, a tvrtka će naplaćivati 12 milijuna dolara po letu. Za usporedbu, najveća raketa današnjice SLS (Space Launch System) razvijena u NASA-i, može u nisku orbitu podići čak 69 metričkih tona.
Na prvom letu Terrana 1 neće biti tereta, ali neće biti ni uobičajenog posljednjeg testa, statičnog paljenja, kad se motori rakete pale dok je raketa pričvršćena za lansirnu rampu. To povećava mogućnost da nešto kod lansiranja krene po krivu i dođe do prekida, ali ljudi iz Relativity Spacea su svjesno preuzeli taj rizik. Kažu da su napravili mnogo testova njihovih motora i ne vide razloga da ih dodatno opterećuju statičnim paljenjem.


Ako sve prođe dobro, bit će to veliki podstrek za veći cilj ambicioznog star-upa iz Kalifornije koji se razvija već osam godina. Taj veći cilj je Terran R, veća raketa koja neće biti jednokratna kao Terran 1. Također zamišljena da se većim dijelom proizvodi pomoću 3-D printera, bit će 66 metara visoka (što otprilike odgovara visini osnovnog modula spomenute SLS rakete), s kapacitetom nosivosti od 20 tona.


U trenutku dok ovo pišemo još nije došlo do lansiranja, a live-streaming događaja može se pratiti na YouTubeu: