Utorak, 30. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

NASA

Spasilački brod stigao na Međunarodnu svemirsku stanicu

Autor: Hina

26.02.2023. 08:13
Spasilački brod stigao na Međunarodnu svemirsku stanicu

Foto: NASARuski svemirski brod Sojuz pristao je u noći na nedjelju na Međunarodnu svemirsku stanicu kako bi se njime u rujnu vratila na Zemlju dvojica ruskih kozmonauta i američki astronaut jer je brod kojim su došli u kvaru.


Spasilački brod MS-23 poletio je u petak ujutro iz Kazahstana bez posade i na svemirsku stanicu je pristao nakon dva dana, objavila je NASA u izravnom prijenosu.


Amerikanac Frank Rubio te Rusi Sergej Prokopjev i Dmitrij Peteljin poletjeli su krajem rujna 2022. u Sojuzu MS-22. No u prosincu je na brodu otkrivena pukotina kroz koju je istjecala rashladna tekućina dok je bio usidren na ISS-u, a za koju Moskva tvrdi da je nastala zbog udarca mikrometeoroida.
Ruska svemirska agencija je zato odlučila da će se njime koristiti samo u slučaju krajnje nužde te je poslala zamjenski brod MS-23.


Misija tročlane posade bila je produljena do rujna te će se ovim zamjenskim brodom vratiti nakon otprilike godinu dana provedenih u svemiru.


Oštećeni MS-22 treba se odvojiti od ISS-a i vratiti na Zemlju prazan, najranije krajem idućeg mjeseca.


Uz trojicu članova posade koji su došli Sojuzom, ISS u ovom času ima još četiri putnika koji su stigli brodom Spacea X i članove misije nazvane Crew-5. Njima se idućeg tjedna treba pridružiti Crew-6 u čijem su sastavu dva Amerikanca, Emiraćanin i Rus, a njihovo je polijetanje predviđeno u noći na ponedjeljak s Floride, u Sjedinjenim Državama.


Nekoliko dana nakon dolaska nove misije, Crew-5 će se vratiti na Zemlju.