Petak, 21. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

REKORDNA IZLAZNOST

U Srbiji rekordna izlaznost birača za Hrvatski sabor

Autor: Hina

17.04.2024. 20:35
U Srbiji rekordna izlaznost birača za Hrvatski sabor

Foto: LUKA JELIČIĆNa izbore za Hrvatski sabor izašlo je u Srbiji triput više birača nego na prethodnim izborima, gotovo 1300 na samo dva biračka mjesta, objavio je u srijedu Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.


„Mobiliziranje svih koje okuplja Hrvatsko narodno vijeće (HNV), mjesnih odbora i podružnica DSHV-a, članova udruga koje promiču kulturu Hrvata bilo je iznimno“, objavio je na društvenim mrežama Žigmanov, navodeći kako je riječ o najvećem broju izašlih na hrvatske izbore od kada Hrvati u Srbiji sudjeluju u političkim procesima matične države.


Po njegovim riječima rezultat je to kampanje putem društvenih mreža, pozivanja i organiziranja članova udruga za koje je organiziran prijevoz do Subotice i Beograda iz svih mjesta u kojima živi hrvatska zajednica.
Konzul savjetnik u hrvatskom konzulatu u Subotici Zdravko Vincelj izjavio je da su dva izborna dana pretekla mirno i dostojanstveno. Nije bilo zastoja ni bilo kakvih problema i pored povećanog interesa za glasanje.


Hrvatska zajednica u Vojvodini imala je dvoje predstavnika na dvije izborne liste. Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić bila je kandidatkinja HDZ-a, a dopredsjednik Demokratske zajednice Hrvata Tomislav Stantić nositelj liste za dijasporu koalicije „Fokus Republika“.


Na parlamentarnim izborima 2020. biračko pravo iskoristilo je 350 hrvatskih državljana u Vojvodini, a 2016. njih 276.


Prema neslužbenim procjenama, glasačko pravo ima oko 35.000 hrvatskih državljana koji u Srbiji borave privremeno ili trajno.