Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Utapanje” Joe Bidena

U njegovoj kući pronađeno još 6 povjerljivih dokumenata, a zbog toga žele suditi Trumpu

Autor: Hina

22.01.2023. 08:15
U njegovoj kući pronađeno još 6 povjerljivih dokumenata, a zbog toga žele suditi Trumpu

Foto: ReutersIstražitelji američkog ministarstva pravosuđa pronašli su još šest klasificiranih dokumenata u kući američkog predsjednika Joea Bidena u Wilmingtonu, objavio je u subotu Bidenov odvjetnik.


Neki od dokumenata su iz doba Bidenovih mandata u Senatu od 1973.do 2009., a drugi su iz vremena kad je bio potpredsjednik Baracku Obami, rekao je odvjetnik Bob Bauer. Predsjednik je sam Ministarstvu pravosuđa ponudio pregled svih prostorija u njegovoj kući u Delawareu, rekao je.


Ni Biden ni njegova supruga Jill nisu bili prisustvovali pretrazi.


Pretraga je uslijedila nakon što su u studenome i prosincu pronađeni još neki tajni dokumenti u Bidenovoj kući u Wilmingotnu i njegovu privatnom uredu koji je zadržao u Washingtonu nakon isteka potpredsjedničkog mandata. Te su dokumente pronašli i vlastima prijavili Bidenovi odvjetnici.
Američki predsjednici i potpredsjednici dužni su nakon isteka mandata vladine dokumente vratiti u nacionalni arhiv. Glavni državni odvjetnik Merrick Garland početkom mjeseca odredio je posebnog savjetnika Roberta Hura koji će istražiti Bidenovo zadržavanje dokumenata nakon isteka potpredsjedničkog mandata.
Bauer je rekao da je pretraga Bidenove kuće ponuđena kako bi “istraga išla naprijed što je brže moguće”. Istražitelji su imali potpun pristup cijeloj  Bidenovoj kući, a pretraga je trajala 12 sati i 45 minuta, kazao je.


Pod odvojenom je istragom bivši predsjednik Donald Trump koji je iz Bijele kuće u svoju rezidenciju na Floridi ponio stotine klasificiranih dokumenata.