Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Barikade na Kosovu

U nemire na Kosovu uključila se zapadna veleposlanstva: "Prestanite s barikadama!"

Autor: Hina

12.12.2022. 09:00
U nemire na Kosovu uključila se zapadna veleposlanstva:

Foto: ReutersVeleposlanstva SAD-a i Velike Britanije zatražila su u nedjelju navečer uklanjanje barikada koje su lokalni Srbi postavili na sjeveru Kosova, prosvjedujući drugi dan zaredom, zbog uhićenja bivšeg srpskog policajca, a srbijanski predsjednik pozvao je i Srbe i Albance da se suzdrže od nasilja i provokacija.


Drugi dan zaredom, u nedjelju, kamioni i teška vozila blokirali su nekoliko glavnih cesta na sjevernom Kosovu koje vode do dva granična prijelaza sa Srbijom, a oba su i dalje zatvorena za promet.


Europska pravosudna misija na Kosovu (EULEX) priopćila je u nedjelju da je na njihovu izviđačku patrolu na sjeveru, bačena šok bomba i da nema ozlijeđenih.
Beograd i Priština se uzajamno optužuju za izazivanje napetosti i provokacije, a u objavama na društvenim mrežama premijeri Srbije i Kosova, Ana Brnabić i Albin Kurti, zatražili su pomoć međunarodne zajednice.


Sjedinjene Države istaknule su večeras “duboku zabrinutost” zbog trenutne situacije na sjeveru Kosova i u zajedničkom priopćenju svojih veleposlanstava u Beogradu i Prištini zatražili hitno uklanjanje barikada, pozivajući obje strane na dijalog i suzdržavanje od provokacija kako bi se izbjegla dalja eskalacija.


Istaknuto je razumijevanje da su “kosovske vlasti pritvorile osobu osumnjičenu umiješanost u nasilni napad na kosovsku policiju i tijela izbornog povjerenstva”, uz ocjenu da se to uhićenje “koristi kao opravdanje za ilegalne blokade cesta, kao i prijetnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva”.


“Oni koji su podigli nelegalne barikade trebaju ih odmah demontirati”, poručuju dva veleposlanstva SAD-a.


Nedugo potom veleposlanstvima SAD-a pridružila su se i diplomatska predstavništva Velike Britanije u Beogradu i Prištini skoro istovjetnim ocjenama i porukama, uz potpunu potporu snagama NATO-a na Kosovu (KFOR) u njihovom radu da pruže sigurnost i osiguraju slobodu kretanja i doprinos Misije EU-a za vladavinu prava (EULEX).


“Očekujemo da se uklone sve nelegalne blokade puteva i da se okončaju sve prijetnje nasiljem i zastrašivanje…Odlučno osuđujemo kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne sigurnosne agencije”, poručili su britanski diplomati, pozivajući na “maksimalnu suzdržanost”.


“Pozivamo vlasti Kosova da se suzdrže i vlasti Srbije da iskoriste svoj utjecaj kako bi postigle deeskalaciju situacije. Dijalog kojim upravlja EU je sredstvo za rješavanje konflikata i postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa”, ocijenjeno je u zajedničkom priopćenju.


Srbijanski predsjednik večeras je, poslije sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao da “postavljanje barikada nije zapovjedio nitko iz Beograda”.


“Za nas je važno da pozovemo i Albance i Srbe na očuvanje mira, na smirivanje situacije, posebice Srbe da budu smireni i ne nasjedaju na provokacije, da nema napada na EULEX i KFOR”, rekao je Vučić.


On je istaknuo da su “poduzete odgovarajuće mjere na zaštiti domovine” i “date zapovijedi” koje je Vijeće za nacionalnu sigurnost prihvatilo, ali nije precizirao o okoji m mjerama i zapovijedima je riječ.


Na Kosovu se, kako je ocijenio, događa “teška borba za opstanak srpskog naroda”, ustvrdivši da “iz međunarodnog aspekta postoji bezbroj neistina, izravnih falsifikata i ogoljenih laži”.


Vučić je naglasio da postrojbe Kosovske policije, osim Direktorata Sjever, po međunarodnim sporazumima nemaju pravo biti u općinama na sjeveru  bez suglasnoti srpske strane.


Komentirajući zajedničko priopćenje veleposlanstava SAD-a u Beogradu i Prištini, Vučić je rekao da je “odlično razumio poruku”, ali da je “razočaran”.