Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

postoji snimka

Trump priznao da nije deklasificirao tajne dokumente koje je skrivao

Autor: Hina

09.06.2023. 19:07
Trump priznao da nije deklasificirao tajne dokumente koje je skrivao

Foto: ReutersBivši američki predsjednik Donald Trump priznao je na snimci sastanka održanog 2021. godine da je zadržao “tajne” vojne informacije s kojih nije deklasificirao. CNN je došao do transkripta audiosnimke.


“Kao predsjednik, mogao sam skinuti oznaku tajnosti, ali sada ne mogu”, rekao je Trump, prema transkriptu.


CNN je došao do transkripta dijela sastanka na kojem Trump raspravlja o povjerljivom dokumentu Pentagona o napadu na Iran. U audio snimci, za koju je CNN ranije izvijestio da su je dobili tužitelji, Trump kaže da nije deklasificirao dokument koji spominje.


Optužen po sedam točaka
Trump je u četvrtak optužen po sedam točaka u istrazi posebnog tužitelja Jacka Smitha o zlouporabi povjerljivih dokumenata. Detalji iz optužnice nisu objavljeni, pa je nepoznato odnosi li se neka od sedam točaka na snimljeni sastanak iz 2021. godine.


Ipak, vrpca je značajna jer pokazuje da je Trump imao razumijevanja da su zapisi koje je imao sa sobom u Mar-a-Lagu nakon što je napustio Bijelu kuću ostali povjerljivi.


Trump je javno tvrdio da je skinuta oznaka tajnosti sa svih dokumenata koje je donio sa sobom u rezidenciju na Floridi, dok je osudio istragu posebnog tužitelja kao politički lov na vještice koji pokušava ometati njegovu predsjedničku kampanju 2024.


CNN je prošlog tjedna prvi izvijestio da su tužitelji došli do audiosnimke Trumpovog sastanka 2021. u njegovom odmaralištu u Bedminsteru u New Jerseyu, s dvoje ljudi koji su radili na autobiografiji Trumpova bivšeg šefa kabineta Marka Meadowsa, kao i suradnicima koje je bivši predsjednik zaposlio, uključujući stručnjakinju za komunikacije Margo Martin.


Reuters


Transkript audiosnimke sugerira da Trump pokazuje dokument o kojem razgovara onima u prostoriji. Nekoliko izvora reklo je CNN-u da se na snimci čuje zvuk šuškanja papira, kao da Trump maše dokumentom, iako nije jasno je li to stvarni iranski dokument.


“Ovo je tajna, pogledajte ovo”


“Tajna. Ovo je tajna informacija. Pogledajte, pogledajte ovo”, kaže Trump u jednom trenutku, prema transkriptu. “Ovo je napravila vojska i dala meni.”


Trump se na sastanku žalio na načelnika Združenog stožera generala Marka Milleya. Sastanak se dogodio nedugo nakon što je The New Yorker objavio priču Susan Glasser u kojoj je detaljno opisano kako je, u zadnjim danima Trumpova predsjedničkog mandata, Milley naložio Združenim šefovima da osiguraju da Trump ne izdaje nezakonite naredbe i da bude obaviješten ako postoji bilo kakva zabrinutost.


“Pa, Milley – uh, da vidim to, pokazat ću ti primjer. Rekao je da želim napasti Iran. Nije li to nevjerojatno? Imam veliku hrpu papira, ovo se upravo pojavilo. Pogledaj. To je bio on”, rekao je Trump, prema transkriptu.


“Predstavili su mi ovo – ovo nije službeno, ali – predstavili su mi ovo. Ovo je bio on. Ovo je bilo Ministarstvo obrane i on. Pogledali smo neke. Ovo je bio on. Ovo nisam ja napravio, ovo je bio on.”


Trump nastavlja: “Svašta – puno stranica, pogledajte. Čekaj malo, da vidimo ovdje. Upravo sam pronašao, nije li to nevjerojatno? Ovime ću u potpunosti pobijediti moj slučaj, znaš. Osim što je vrlo povjerljivo. Tajna. Ovo je tajna informacija. Vidi, vidi ovo.”


REUTERS/Damien Storan


“Tajno” i “povjerljivo” dvije su razine tajnosti za osjetljive državne dokumente.


Istražuje se i pokušaj poništenja izbora


U ožujku su tužitelji sudski pozvali Trumpa zbog dokumenta koji se spominje u snimci iz 2021. Trumpovi odvjetnici dali su neke dokumente vezane uz Iran i Milleya kao odgovor na sudski poziv, ali nisu mogli pronaći sam dokument.


Savezni tužitelji istražuju Trumpa zbog pogrešnog rukovanja povjerljivim dokumentima odnesenim u Mar-a-Lago i ometanja istrage. Trumpov odvjetnik rekao je da je bivšem predsjedniku Ministarstvo pravosuđa poslalo poziv da se pojavi na sudu u utorak u južnoj Floridi.


Istraga o Mar-a-Lagu jedna je od dvije koje vodi Smith, kojeg je državni odvjetnik Merrick Garland u studenom imenovao posebnim tužiteljem. Smithova istraga o pokušajima da poništi izbore 2020. još je u tijeku.