Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

MASOVNI PROSVJEDI

Gruzijska vlada želi zemlji onemogućiti put u EU, policija nasrnula na tisuće prosvjednika

Autor: Hina

08.03.2023. 12:28
Gruzijska vlada želi zemlji onemogućiti put u EU, policija nasrnula na tisuće prosvjednika

Foto: ReutersPolicija u Gruziji u srijedu je suzavcem nasrnula na prosvjednike ispred parlamenta te bivše sovjetske republike, protivnike nacrtu zakona o “stranim agentima” za koji je Bruxelles poručio da je “nespojiv” s vrijednostima Europske unije.


Policija za suzbijanje nereda privodila je na aveniji Rustaveli, glavnoj arteriji koja prolazi središtem Tbilisija. Ranije se policija sukobila s prosvjednicima koji su je gađali kamenjem i molotovljevim koktelima.


Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da u “iznimno nasilničkom prosvjedu” ima ozlijeđenih na obje strane te da će policija odgovoriti na kršenje zakona.
Prema posljednjim informacijama, uhićeno je 66 ljudi.Prosvjedi u Tbilisiju izbili su u utorak navečer pošto je parlament dao svoju početnu potporu nacrtu zakona o “stranim agentima” za koji kritičari kažu da je korak prema autoritarizmu te bi također mogao ugroziti napore Gruzije u pridruživanju Europskoj uniji.


Zakon, koji podržava vladajuća stranka Gruzijski san, zahtijevao bi od svih organizacija koje primaju više od 20 posto svojih sredstava iz inozemstva da se registriraju kao “strani agenti” ili bi se suočile sa znatnim novčanim kaznama.


Kritičari su rekli da to podsjeća na zakon iz 2012. u Rusiji koji se od tada koristi za gušenje neistomišljenika.


Govoreći u Berlinu ranije u utorak, gruzijski premijer Giorgi Garibašvili ponovno je potvrdio da podržava zakon i da predložene odredbe o stranim agentima zadovoljavaju “europske i globalne standarde”, no šef europske diplomacije Josep Borrell kritički je govorio o “vrlo lošem razvoju događaja za zemlju”.“Taj zakon nespojiv je s vrijednostima i standardima Europske unije. Protivan je objavljenom cilju Gruzije da pristupi Europskoj uniji, a za što se izjasnila velika većina gruzijskih građana”, rekao je Borrell.


“Bude li taj zakon konačno prihvaćen imat će teške posljedice na naše odnose”, upozorio je šef europske diplomacije u utorak navečer.


Vladajuća stranka, koja kaže da želi pridruživanje Gruzije Europskoj uniji, optužila je kritičare zakona da se protive Gruzijskoj pravoslavnoj crkvi, jednoj od najuglednijih i najutjecajnijih institucija u zemlji. U ponedjeljak je saslušanje odbora o zakonu završilo fizičkom tučnjavom u parlamentu.Više od 60 organizacija civilnog društva i medijskih kuća reklo je da se neće pridržavati prijedloga zakona ako bude potpisan.


Gruzijska predsjednica Salome Zourabišvili, koja želi staviti veto na zakon ako joj se nađe na stolu, rekla je da je na strani prosvjednika.“Vi predstavljate slobodnu Gruziju, Gruziju koja svoju budućnost vidi na Zapadu i nikome neće dopustiti da vam tu budućnost oduzme”, rekla je u obraćanju snimljenom u Sjedinjenim Državama, gdje boravi u službenom posjetu.


“Nikome ne treba ovaj zakon… svi koji su glasali za ovaj zakon prekršili su ustav”, rekla je. Parlament, međutim, može nadjačati njezin veto.