Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

DRUŠTVENA MREŽA

TikTok zabrinut zbog slobode govora dođe li do zabrane mreže u SAD-u

Autor: Hina

21.04.2024. 19:28
TikTok zabrinut zbog slobode govora dođe li do zabrane mreže u SAD-u

Foto: ReutersTikTok je u nedjelju izrazio zabrinutost zbog slobode govora nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio zakon kojim bi se zabranila popularna društvena mreža u SAD-u ako kineski vlasnik ByteDance ne proda svoj udio unutar godine dana.


Zastupnički dom usvojio je zakon s 360 glasova za i 58 glasova protiv. Zakon sada ide u Senat gdje će u narednim danima doći na izglasavanje. Predsjednik Joe Biden prethodno je rekao da će potpisati zakon.


Potez uključivanja TikToka u širi paket pomoći stranim zemljama mogao bi ubrzati proces potencijalne zabrane nakon što je raniji izdvojeni prijedlog zakona bio zapeo u Senatu.
“Neumjesno je da Zastupnički dom još jednom koristi pokriće važne inozemne i humanitarne pomoći da još jednom progura zakon o zabrani koji bi pogazio prava slobodnog govora 170 milijuna Amerikanaca”, priopćio je TikTok.


Mnogi američki zastupnici iz Republikanske i Demokratske stranke, kao i Bidenova administracija, tvrde da TikTok predstavlja nacionalni rizik jer Kina može primorati tvrtku da podijeli podatke svojih 170 milijuna američkih korisnika. TikTok inzistira da nikad nije dijelio američke podatke i da nikad i neće.


Demokratski senator Mark Warner, predsjednik Obavještajnog odbora Senata, rekao je u nedjelju da bi kineska vlada mogla koristiti TikTok kao propagandni alat.


“Mnogi mladi ljudi dolaze do vijesti na TikToku, pomisao da bismo Komunističkoj stranci dali ovakav propagandni alat, kao i mogućnost uzimanja osobnih podataka 170 milijuna Amerikanaca, predstavlja nacionalni sigurnosni rizik”, rekao je CBS Newsu.


Neki progresivni demokrati također su izrazili zabrinutost zbog slobode govora ako bi se zabranio TikTok i umjesto toga su tražili postrožavanje regulativa o privatnosti podataka.


Zastupnik iz redova demokrata, Ro Khanna, rekao je u nedjelju da smatra da zabrana TikToka neće preživjeti pravno propitkivanje na sudovima, navodeći ustavnu zaštitu slobode govora.


“Mislim da to ne može proći kraj Prvog amandmana”, rekao je u intervjuu ABC Newsu. Zastupnički dom glasao je 13. ožujka da omogući ByteDanceu šest mjeseci da proda svoj američki udio ili da se suoči sa zabranom. Zakon izglasan u subotu daje rok od devet mjeseci koji se može produžiti za dodatna tri mjeseca ako se predsjednik mreže odluči na prodaju.


TikTok je također bio tema razgovora između Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga ranije ovaj mjesec. Bijela kuća kaže da je Biden izrazio američku zabrinutost glede vlasništva aplikacije.