Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

TURIZAM

Svjetski turizam 2024. premašuje 1,3 milijarde turista i 1,4 bilijuna dolara prihoda

Autor: Hina

20.01.2024. 13:30
Svjetski turizam 2024. premašuje 1,3 milijarde turista i 1,4 bilijuna dolara prihoda

Foto: Zvonko KUCELINOko 1,3 milijarde turista tijekom 2023. godine putovalo je svijetom, a turistička industrija dosegnula oko 1,4 bilijuna američkih dolara prihoda, čime zaostaje za samo milijardu dolara za predpandemijskom 2019., koju bi u 2024. mogla dosegnuti, novi su podaci i procjene Svjetske turističke organizacije-UNWTO.


Novi podaci i procjene su iz Svjetskog turističkog barometra, o čemu je UNWTO izvijestio u petak, ističući da se svjetski turizam u 2023. godini znatno oporavio u fizičkim i financijskim rezultatima.


Za 1,3 milijarde turista koji su putovali svijetom u 2023. kažu da je oko 88 posto rezultata iz 2019., a za prihode oko 93 posto razine iz te rekordne godine. Stoga smatraju da je turizam na putu potpunog oporavka i vraćanja na razine iz 2019. godine.
Najveća očekivanja od Europe, očekivani globalni rast dva posto


U dostizanju te godine u 2024. ponovo se najviše očekuje od Europe, koja bi, po UNWTO-u, mogla potaknuti rezultate s nekoliko važnih događaja. Izdvajaju pritom Rumunjsku i Bugarsku jer bi se u ožujku mogle pridružiti šengenskom području slobodnog kretanja, te Pariz (pa i cijelu Francusku) jer će biti domaćin ljetnih olimpijskih igara u srpnju i kolovozu.


Očekuje se i nastavak oporavka putovanja iz SAD-a, kao i da će snažna izvorna tržišta u Europi, Americi i na Bliskom istoku nastaviti poticati turističke tokove i potrošnju u svijetu, uz povećanje zračne povezanosti i jači oporavak azijskih tržišta.


To bi sveukupno svjetskom turizmu, prema UNWTO procjenama, moglo donijeti rast od oko dva posto u odnosu na 2019., odnosno da će rezultati biti puno bolji nego u 2023.,iako uz nastavak geopolitičkih i drugih izazova (stalna inflacija, visoke kamatne stope, nestabilne cijene nafte, poremećaji u trgovini) koji utječu na troškove prijevoza i smještaja u 2024. godini.


“Turisti će u 2024. još više tražiti vrijednost za novac i putovati bliže domu. Održive prakse i prilagodljivost također imaju sve veću ulogu u izboru, a nedostatak osoblja turističkim poduzećima i dalje je kritičan i teško se nositi s velikom potražnjom”, komentiraju iz UNWTO-a.


Upozoravaju pritom da bi razvoj sukoba Hamas-Izrael mogao poremetiti putovanja na Bliskom istoku te utjecati na povjerenje putnika, kao i neizvjesnost ruske agresije na Ukrajinu.


U 2023. najbolji Bliski istok, Europa i Afrika


U Svjetskom turističkom barometru UNWTO predstavlja učinke sektora u 2023., označivši Bliski istok, Europu i Afriku kao regije s najboljim rezultatima, pri čemu je Bliski Istok jedina svjetska regija koja je nadmašila 2019. za 22 posto u međunarodnim dolascima turista.


Europa je i dalje najposjećenija u svijetu, sa više od 50 posto svih dolazaka, a u 2023. je dosegnula ukupno 94 posto razine dolazaka turista iz 2019., dok je Afrika na 96 posto.


Amerika je na 90 posto međunarodnih dolazaka turista iz 2019., dok su Azija i Pacifik još u većem zaostatku sa 65 posto te razine.


Iz UNWTO-a napominju i da dostupni podaci pokazuju da je osim regije Bliskog Istoka i nekoliko ‘podregija’ prijavilo dvoznamenkasti rast međunarodnih dolazaka u 2023. – južni Mediteran u Europi,  Karibi u srednjoj Americi i sjeverna Afrika.