Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

wto

Svjetska trgovina uslugama posustala pred kraj godine

Autor: Hina

27.12.2022. 19:00
Svjetska trgovina uslugama posustala pred kraj godine

Foto: ReutersSvjetska trgovina uslugama posustala je na početku četvrtog tromjesečja, odražavajući usporavanje rasta velikih gospodarstava u okruženju visoke inflacije, pokazalo je izvješće Svjetske trgovinske organizacije (WTO).


Indeks koji mjeri globalnu razmjenu usluga iznosio je u listopadu 98,3 boda i bio je niži za 7,2 boda nego u travnju, objavio je WTO krajem prošlog tjedna.


Vrijednosti niže od 100 bodova signaliziraju nešto sporiji rast od dugoročnog trenda.
“Pad navodi na pretpostavku da će podaci za četvrto tromjesečje 2022. i prvo tromjesečje 2023. vjerojatno pokazati usporavanje trgovine uslugama”, napominju u WTO-u.


Sukob u Ukrajini zasada nije u značajnijoj mjeri utjecao na trgovinu uslugama, ali uteg potpandemijskom oporavku moglo bi biti usporavanje velikih gospodarstava koja se uvelike oslanjaju na usluge, dodaju.


Financijski sektor pokazao je najveću otpornost na nepovoljne trendove, iskazanu u vrijednosti indeksa od 107 bodova.


Dobro su poslovali i avioprijevoznici, s vrijednošću indeksa zračnog prijevoza putnika od 105,2 boda, i kompanije u sektoru informatičke i komunikacijske tehnologije, čiji je indeks u listopadu iznosio 103,2 boda.


Posustali su pak sektori građevinskih usluga i kontejnerskog prijevoza tereta, s vrijednošću indeksa od 92,9 odnosno 92,8 bodova.


Najlošiji rezultat signalizirao je globalni indeks menadžera nabave u uslužnom sektoru, čiji je indeks pao na 91,1 bod.