Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

GLAVNI TAJNIK NATO-A

Stoltenberg: Ako želimo mirno rješenje u Ukrajini sutra, moramo slati više oružja danas

Autor: Hina

18.01.2023. 18:50
Stoltenberg: Ako želimo mirno rješenje u Ukrajini sutra, moramo slati više oružja danas

Foto: ReutersGlavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg zatražio je u srijedu u Davosu da se Ukrajini šalje više oružja, a njemački kancelar Olaf Scholz obećao je da će Njemačka pomagati Ukrajini dokle god bude potrebno.


“Ovo je ključan trenutak u ratu i treba značajno povećati pomoći Ukrajini”, rekao je Stoltenberg u intervjuu za Reuters na margini Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu.


“Ako želimo dogovorno mirno rješenje sutra, moramo slati više oružja danas”, naglasio je.
Na pitanje hoće li Njemačka dopustiti slanje svojih tenkova Leopard Ukrajini, Stoltenberg je odgovorio oprezno, rekavši da se konzultacije nastavljaju, no pozdravio je odluku Velike Britanije da Kijevu pošalje tenkove Challenger. Britanija je ovaj tjedan povećala pritisak na Berlin obećavši kao prva zapadna zemlja da će Ukrajini poslati 14 tenkova Challenger.


Osim tenkova, Stoltenberg je rekao da Ukrajina treba više sustava za protuzračnu obranu i oklopnih vozila, kao i streljiva i rezervnih dijelova te bolje kapacitete za održavanje naoružanja.


Rekao je da se situacija na bojišnici zadnjih tjedana stabilizirala, ali i da duge žestoke borbe u Bahmutu dokazuju važnost slanja više oružja. Rusija se zadnjih tjedana fokusirala na Bahmut i tvrdi da je zauzela obližnji rudarski grad Soledar.


“Predsjednik Putin ne pokazuje naznake da se priprema za mir i prema tome on mora shvatiti da ne može pobijediti na bojišnici”, rekao je Stoltenberg.


Njemačka će pomagati Ukrajini dokle god bude potrebno


Njemački kancelar Scholz rekao je okupljenim svjetskim liderima u Davosu da će Njemačka pomagati Ukrajini “dokle god bude potrebno”, a da se ta zemlja “brani s velikim uspjehom i impresivnom hrabrošću”.


Ukrajinski napori, uz pomoć njezinih međunarodnih saveznika, rezultirali su time da Rusija ne uspijeva “ostvariti svoje imperijalističke ciljeve”. Istaknuo je pomoć koju je Ukrajini pružila skupina G7, napomenuvši da je Njemačka prošle godine izdvojila 12 milijardi eura.


“Nastavit ćemo pomagati Ukrajini dokle god bude potrebno”, rekao je.


Scholz je jedini čelnik skupine G7 koji ove godine sudjeluje na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.