Nedjelja, 28. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Dmitrij Peskov

"Stalno radimo značajne napretke u procesu demilitarizacije Ukrajine."

Autor: Hina

23.12.2022. 14:35

Foto: ReutersKremlj je u petak objavio da je Rusija postigla značajan napredak prema “demilitarizaciji” Ukrajine, što je jedan od ciljeva koje je ruski predsjednik Vladimir Putin proklamirao kada je pokrenuo agresiju na Ukrajinu prije deset mjeseci.


Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov govorio je novinarima o ruskom vojnom napredovanju, nakon što je Putin u četvrtak kazao da su ukrajinski obrambeni potencijali blizu nule.


“Može se reći da postoji značajan napredak prema demilitarizaciji”, rekao je Peskov.
Obrambeni potencijal Ukrajine, njezin vojno-industrijski kompleks ozbiljno je narušen ruskim raketnim napadima, dodao je.


Međutim, zapad je Ukrajini dostavio oružje vrijedno desetke milijardi dolara, a američki predsjednik Joe Biden je ovoga tjedna obećao američki sustav protuzračne obrane Patriot i nastavak podrške.


Putin je umanjivao važnost sustava Patriot, rekavši da je on “prilično zastario” i da će se Rusija prilagoditi.


Nakon što je pretrpjela niz poraza Rusija traži pobjedu na bojnom polju u istočnoj Ukrajini gdje njezine snage već mjesecima pokušavaju zauzeti grad Bahmut.


Peskov je rekao i da Rusija ne zna za ukrajinske mirovne planove. Wall Street Journal objavio je da Kijev priprema objavu prijedloga mirovnog plana za veljaču.


Dodao je kako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij dosad ignorirao “realnost”, referirajući se na rusko proglašenje aneksije četiri djelomično okupirane ukrajinske regije.