Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nema im pomoći

Rusija kazala kako nikakva pomoć, pa ni raketni sustav Patriot, ih neće spriječiti da pobijede u ratu

Autor: Hina

22.12.2022. 14:06
Rusija kazala kako nikakva pomoć, pa ni raketni sustav Patriot, ih neće spriječiti da pobijede u ratu

Foto: iStockRusija je u četvrtak rekla da isporuke američkih raketnih sustava Patriot Ukrajini, najavljene tijekom posjeta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Washingtonu, neće pomoći u rješavanju sukoba niti spriječiti Rusiju da postigne svoje ciljeve.


Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u razgovoru s novinarima da nije bilo znakova spremnosti za mirovne pregovore tijekom posjeta Zelenskog, što dokazuje da Sjedinjene Države vode posrednički rat s Rusijom “do posljednjeg Ukrajinca”.


Zelenski je rekao američkom Kongresu u srijedu da je pomoć njegovoj zemlji ulaganje u demokraciju.
Njegove izjave dolaze u vrijeme kada republikanci – od kojih neki izražavaju sve veći skepticizam oko slanja tolike pomoći Ukrajini – trebaju preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa SAD-a od demokrata 3. siječnja.


Sjedinjene Države najavile su još 1,85 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući sustav protuzračne obrane Patriot koji će joj pomoći u obrani od ruskih projektila.


Zelenski je rekao da je sustav Patriot važan korak u stvaranju zračnog štita.


“To je jedini način na koji terorističkoj državi možemo oduzeti njen glavni instrument terora – mogućnost da pogodi naše gradove, našu energiju”, rekao je Zelenski na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući.


“Željeli bismo dobiti više Patriota… u ratu smo”, kazao je.


Dio republikanaca pozvao je na ukidanje pomoći i reviziju kako bi se pratilo kako je dodijeljeni novac potrošen.


Kongres samo što nije odobrio dodatnih 44,9 milijardi dolara hitne vojne i ekonomske pomoći, povrh nekih 50 milijardi dolara koje su već poslane Ukrajini ove godine dok traje najveći kopneni sukob u Europi od Drugog svjetskog rata.


Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je da Washington ne vidi znakove da je ruski predsjednik Vladimir Putin voljan uključiti se u mirovni proces.


Novinska agencija TASS ranije je citirala ruskog veleposlanika u SAD-u koji je rekao da je posjet Zelenskog Sjedinjenim Državama potvrdio da su izjave Washingtona da ne želi sukob s Rusijom prazne riječi.


Provokativne akcije Amerike dovele su do eskalacije čije su posljedice nemoguće zamisliti, rekao je Anatolij Antonov, a prenosi TASS.


Moskva je prošli tjedan rekla da bi sustavi Patriot, ako budu isporučeni Ukrajini, bili legitimna meta za ruske udare.