Utorak, 30. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ISS

Zaglavljeni Rusi doma će se vratiti krajem godine

Autor: Hina

21.02.2023. 12:12
Zaglavljeni Rusi doma će se vratiti krajem godine

Foto: NASA TV/ReutersRuska svemirska agencija Roskozmos priopćila je u utorak da će se tri astronauta, koji su ostali blokirani na Međunarodnoj svemirskoj stranici (ISS) zbog curenja tlaka u kapsuli prošle godine, moći vratiti na zamjenskoj kapsuli Sojuz MS-23 u rujnu.


“Izvorno, Sergej Prokopjev, Dmitrij Petelin i Francisco Rubio trebali su letjeti na Sojuzu MS-22 28. ožujka 2023. Sad je planirano da se dogodi na Sojuzu MS-23 u rujnu 2023.”, objavio je Roskozmos, prema ruskoj novinskoj agenciji TASS-a.


I NASA i Roskozmos vjeruju da je curenje uzrokovao mikrometeoroid – mali komadić svemirskog kamena – koji je velikom brzinom udario u kapsulu.
Neispravni svemirski brod Sojuz MS-22 bit će poslan natrag na Zemlju s Međunarodne svemirske postaje (ISS) krajem ožujka, rekao je Vladimir Solovjov, direktor leta ruskog segmenta postaje.


Nije naveo točan datum, navela je novinska agencija Interfax.


Ruska svemirska agencija Roskozmos planira lansirati bespilotnu kapsulu s 200 do 250 kilograma tereta s ISS-a i prizemljiti je uz pomoć padobrana na prostrano kazahstansko stepsko travnjačko područje.


Ruski inženjeri su se zadnjih tjedana morali suočiti s curenjem na dva različita svemirska broda na ISS-u.


Osim na kapsuli Sojuz MS-22, koja je bila dizajnirana za letove s posadom, problema je bilo i sa svemirskom letjelicom Progress MS-21. Ta je neispravna teretna svemirska letjelica srušena kontrolirano u nedjelju, kada je većinom izgorjela pri ulasku u atmosferu, a njezini ostaci pali su u Tihi ocean.