Petak, 1. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

turneja

Španjolska podržava ulazak zapadnog Balkana u Europsku uniju

Autor: Hina

12.04.2023. 20:30
Španjolska podržava ulazak zapadnog Balkana u Europsku uniju

Foto: PixabayŠpanjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares otpočeo je u srijedu turneju po Srbiji, BiH, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji kako bi im poručio da će Španjolska nakon što 1. srpnja preuzme predsjedanje EU-om podržati njihovo nastojanje da se priključe bloku 27 država.


“Turnejom po Balkanu će prenijeti obnovljeni interes Španjolske za tu regiju, volju da podrži pristupanje tih zemalja EU te će im predstaviti glavne crte španjolskog predsjedanja EU-om”, navedeno je u priopćenju španjolskog ministarstva vanjskih poslova objavljenom u srijedu.


Španjolska će 1. srpnja od Švedske preuzeti šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Vijećem EU-a.
Albares će tijekom turneje po jugoistočnoj Europi potpisati sa svakom od četiri zemlje “memorandum o razumijevanju” kako bi se “ojačala suradnja u procesu europskih integracija”.


Srbija, BiH, Albanija i Sjeverna Makedonija imaju status kandidata za ulazak u EU, klub zemalja kojem je posljednja pristupila Hrvatska godine 2013. U zadnjih deset godina EU se nije širila, štoviše napustilo ju je Ujedinjeno Kraljevstvo.


Srbija će biti prva postaja španjolskog ministra gdje će “memorandum o razumijevanju” potpisati sa srpskom ministricom za europske integracije Tanjom Miščević.


Albares će iz Beograda otputovati u četvrtak u Sarajevo, glavni grad BiH, gdje će među ostalim posjetiti knjižnicu izgrađenu uz potporu Španjolske.


U petak će pak boraviti u Tirani gdje će se sastati s albanskom ministricom vanjskih poslova, a isti dan će se i u Skopju susresti s makedonskim ministrom vanjskih poslova. Također će se informirati o dijalogu između Beograda i Prištine oko Kosova.


Španjolska je jedna od pet zemalja EU-a koja nije priznala neovisnost Kosova.