Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

LOGAR ILI PIRC MUSAR

Slovenija izlazi na drugi krug predsjedničkih izbora

Autor: Hina

13.11.2022. 08:25
Slovenija izlazi na drugi krug predsjedničkih izbora

Foto: ReutersVrata na više od 3000 birališta u drugom krugu slovenskih predsjedničkih izbora na kojima će birači odlučiti hoće li na čelu države biti peti predsjednik – konzervativac Anže Logar, ili će to biti prva predsjednica, neovisna kandidatkinja i odvjetnica Nataša Pirc Musar koja ima potporu ljevice,  otvorila su se u nedjelju u 7 sati.


Oko 1,7 milijuna birača ima pravo glasa, a glasati mogu dati do 19 sati, navodi slovenska novinska agencija STA.


Nakon zatvaranja birališta, prvi djelomični rezultati glasovanja bit će poznati oko 20 sati, kada će se rezultati početi objavljivati na posebnoj web stranici državnog izbornog povjerenstva.
Iako će se najvjerojatnije u nedjelju doznati koga birači žele na predsjedničkoj poziciji u sljedećem petogodišnjem mandatu, rezultati još neće biti konačni. U ponedjeljak se rezultatima pribrajaju rezultati glasovanja poštom iz Slovenije, a 21. studenoga i listići iz inozemstva.


Konačni rezultati bit će službeno poznati do 29. studenoga, a novoizabrani predsjednik ili predsjednica dužnost će preuzeti 23. prosinca, kada dosadašnjem predsjedniku Borutu Pahoru istječe mandat.


Nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova, Logar (46), kandidat oporbenog SDS-a Janeza Janše protivnik je Pirc Musar (54), bivšoj novinarki i odvjetnici specijaliziranoj za zaštitu osobnih podataka koja je branila i Melaniju Trump. Logar je u prvom krugu osvojio 33,96 posto glasova, a Pirc Musar 26,85 posto.


U drugi krug, Pirc Musar po anketama ulazi s malom prednošću od nekoliko postotnih bodova. Logar je u kampanji nastupao sa sloganom “Za budućnost zajedno” i nastojao je osvojiti glasove pozivajući na jedinstvo.


“Čak i ako razmišljamo različito, definitivno imamo nešto što nas povezuje i moramo kombinirati te pozitivne stvari da hrabro iskoračimo u sutrašnjicu”, kazao je najavljujući da će biti predsjednik svih građana.


Pirc Musar ušla je u predsjedničku utrku jer smatra da njezino iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje služiti državnom interesu i da neće šutjeti o nepravilnostima u društvu.


“Veselim se finalu”, istaknula je nakon prvog kruga Pirc Musar, ocijenivši da je došlo vrijeme za prvu slovensku predsjednicu te da su birači pokazali da ne slušaju diktat stranaka.


Za sebe kaže da stalno živi iste vrijednosti te da je desetljećima pobornica LGBTQ+ zajednice i prava na slobodno odlučivanje o rađanju uvijek se boreći za sva ljudska prava.


Oboje kandidata podržavaju ulazak Hrvatske u šengenski prostor, ali i provedbu odluke arbitražnog suda o granici koju oni smatraju valjanom, a Hrvatska kontaminiranom zbog upletanja slovenskog suca u proces.


Ovi predsjednički izbori sedmi su u povijesti samostalne države. Dva petogodišnja mandata predsjednik je bio Milan Kučan, nakon njega Slovenijom su predsjedali Janez Drnovšek i Danilo Tuerk, a potom u dva mandata Borut Pahor.