Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Najava rada

Sljedeći tjedan Ursula von der Leyen putuje u Sjevernu Ameriku radi suradnje oko pomoći Ukrajini

Autor: Hina

05.03.2023. 19:38
Sljedeći tjedan Ursula von der Leyen putuje u Sjevernu Ameriku radi suradnje oko pomoći Ukrajini

Foto: ReutersSljedeći tjedan predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen boravi u Kanadi i SAD-u, u Stockholmu se sastaju ministri obrane država članica EU-a, Odbor za vanjsku poslove Europskog parlamenta glasa o izvješću u kojem se poziva na uspostavu snaga EU-a od 5 tisuća vojnika za brze odgovore na krize.


Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen sljedeći tjedan boravi na drugoj strani Atlantika. U utorak, 7. ožujka von der Leyen će biti u Ottawi, gdje će razgovarati s kanadskim premijeom Justinom Trudeauom. U srijedu popodne putuje u Washington, gdje će u petak razgovarati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.


Na tim sastancima von der Leyen će razgovarati s kanadskim i američkim čelnicima o suradnji u potpori Ukrajini, trgovinskim pitanjima i transatlantskim odnosima.
Jedna od središnjih tema susreta s Bidenom bit će američki zakon o smanjenju inflacije (IRA), koji predviđa masivne državne potpore poduzećima u sektoru zelenih tehnologija, a koji mogu dovesti do bijega investicija iz Europe u SAD i do neopravdane tržišne prednosti za američka poduzeća. Prema Bijeloj kući, Biden i von der Leyen također će razgovarati o izazovu koji predstavlja Kina.


U utorak i srijedu u Stockholmu će se na neformalnom sastanku okupiti ministri obrane država članica EU-a. U središtu pozornosti bit će rasprava o misiji obučavanja 30 tisuća ukrajinskih vojnika, uglavnom na tlu Njemačke i Poljske.


U četvrtak Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta glasa o izvješću u kojem će pozvati na upostavu “Kapaciteta Europske unije za brzo raspoređivanje”, koji bi imali do pet tisuća pripadnika i koji bi mogli brzo reagirati na krize.


Uspostava tih snaga predviđena je u Strateškom kompasu, dokumentu koji sadrži  ambiciozan akcijski plan za jačanje sigurnosne i obrambene politike EU do 2030. godine. Razmatraju se dva scenarija djelovanja tih snaga, jedan bi bio izvlačenje i evakuacija europskih građana iz kriznih područja, poput situacije nastale nakon što se su Sjedinjene Države naglo odlučile povući iz Afganistana, a drugi je scenarij raspoređivanje u početenoj fazi stabilizacije stanja u kriznom području. Te snage trebale bi biti operativne do 2025. godine.


U utorak se u Bruxellesu sastaju ministri obrazovanja država članica.