ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

ŠEFICA Europske komisije

Von der Leyen najavila dogovor o procesuiranju Rusije: “Platit će za sve ratne zločine”

Autor: Hina

04.03.2023. 14:44
Von der Leyen najavila dogovor o procesuiranju Rusije: “Platit će za sve ratne zločine”

Foto: ReutersNa međunarodnoj konferenciji u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu ovog vikenda će se poduzeti važan prvi korak kako bi Rusija odgovarala za ratne zločine.


Na konferenciji će biti potpisan sporazum o uspostavi novog Međunarodnog centra za procesuiranje zločina agresije (ICPA), najavila je u subotu ujutro predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.


Služi za osiguranje dokaza za buduće pravne postupke i bit će smješten na lokaciji Agencije Europske unije za kazneno-pravnu suradnju ili Eurojusta u Den Haagu.
Rusija i predsjednik Vladimir Putin moraju odgovarati za strašne zločine protiv Ukrajine, rekla je von der Leyen u video poruci. Sve je više dokaza o izravnim napadima na civilno stanovništvo, kao i na opskrbu energijom i drugu infrastrukturu.


“Poznato je da su ruske snage počinile mučenje, zlostavljanje, seksualno nasilje i pogubljenja po kratkom postupku. Čak ni djeca nisu pošteđena”, rekla je von der Leyen.


Moramo učiniti sve što je u našoj moći da počinitelje privedemo pravdi, rekla je von der Leyen. EU podupire ulogu Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u tome.


Međutim, EU također vjeruje da mora postojati poseban sud za procesuiranje ruskog zločina agresije, dodala je. S obzirom na to da Rusija ne priznaje nadležnost ICC-a, sud ne može poduzeti postupke za zločine koje je počinila ta zemlja, rekla je Europska komisija.


Stoga se sada raspravlja o uspostavi nekoliko drugih opcija. ICPA je prvi korak u ovom procesu za osiguranje dokaza za buduća suđenja, napisala je komisija.