Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ozbiljna prijetnja

Sjeverna Koreja osudila novu vojnu strategiju Japana

Autor: Alen Plahinek

20.12.2022. 09:29
Sjeverna Koreja osudila novu vojnu strategiju Japana

Foto: ReutersSjeverna Koreja je u utorak osudila novu vojnu strategiju Japana kao “ozbiljnu” prijetnju međunarodnom miru koja je “temeljito promijenila” regionalnu sigurnosnu situaciju, upozorivši da je Pjongjang spreman na “stvarnu akciju”.


Japan je prošli petak najavio povijesnu promjenu u sigurnosnoj politici, s planovima masovne mobilizacije i udvostručenja vojnog proračuna zbog sve većih ambicija nuklearnih sila u regiji, Kine i Sjeverne Koreje.


Prema novoj strategiji, obrambeni proračun Japana će u idućih pet godina narasti gotovo dvostruko, na 2 posto BDP-a, što će ga učiniti trećim najvećim na svijetu, nakon SAD-a i Kin
“Japan je usvajanjem nove obrambene strategije, u kojoj se navode i kapaciteti za pokretanje preventivnih napada protiv drugih zemalja, stvorio ozbiljno sigurnosno stanje”, priopćio je glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova.


Prema istom izvoru, kojeg prenosi službena novinska agencija KCNA, Japan je “formaliziranjem novog plana agresije iz temelja promijenio sigurnosno ozračje u istočnoj Aziji”.


“Tokio će shvatiti da je taj izbor vrlo opasan i loš”, dodao je glasnogovornik i poručio da će Pjongjang svoju zabrinutost i nezadovoljstvo iskazati konkretnim akcijama.


Revidirana sigurnosna strategija, objavljena u dokumentu vlade premijera Fumija Kishide, odmak je od pacifističke sigurnosne doktrine nakon Drugog svjetskog rata koju je Japanu nametnuo SAD.


Japan današnje sigurnosno okruženje smatra “najozbiljnijim i najkompliciranijim” od Drugog svjetskog rata, a posebno ga brine kineska vojna prisutnost u regiji kao “najveći strateški izazov” svih vremena.


Službeni Tokio brine i zbog prisutnosti kineskih plovila u blizini arhipelaga Senkaku u Istočnom kineskom moru. Japan kontrolira to otočje, no svojataju ga i Kina i Tajvan.


Kishida je “dajući, jasnu, nedvosmislenu stratešku izjavu o ulozi Japana kao jamca sigurnosti u Indo-Pacifiku” pokrenuo “novu eru u obrani demokracije”, napisao je u petak američki veleposlanik Rahm Emanuel.


Unatoč tome, Japan je poručio da se želi držati politike “isključivo usmjerene na samoobranu”, ističući da ne želi postati vojna sila.