Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Apel za Sredozemlje

Šest šefova država, među njima i Milanović, upozorava na klimatsku krizu

Autor: Hina

03.08.2023. 14:14
Šest šefova država, među njima i Milanović, upozorava na klimatsku krizu

Foto: ReutersŠest šefova država Skupine Arrailos, uključujući hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, pozvali su u zajedničkoj izjavi države Sredozemlja, EU i međunarodnu zajednicu da se uključe u napore za zaustavljanje učinaka klimatske krize koji su teško pogodili i sredozemnu regiju, priopćio je Ured predsjednika.


Zbog katastrofalnih šumskih požara i drugih prirodnih katastrofa s kojima se suočavaju ljudi i države na području Sredozemnog mora, predsjednici država Skupine Arraiolos iz Sredozemlja telefonski su dogovorili i usvojili Zajedničku deklaraciju ‘Apel za Sredozemlje’.


Cilj deklaracije je podizanje svijesti o potrebi učinkovitog i brzog odgovora na posljedice klimatske krize, navodi u četvrtak Ured predsjednika.
Uz predsjednika Milanovića, deklaraciju su usvojili grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou, talijanski predsjednik Sergio Mattarella, predsjednik Malte George Vella, portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa i slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar.


Predsjednici su se složili da “nema više vremena za gubljenje, nema više vremena za kompromise iz političkih ili ekonomskih razloga”.


“Imperativ je djelovati i poduzeti hitne, učinkovite inicijative. Sve zemlje Sredozemlja moraju se koordinirati i reagirati, odnosno uključiti u zajedničke napore kako bi se zaustavili i preokrenuli učinci klimatske krize”, stoji u zajedničkoj deklaraciji.


Šefovi država šest zemalja Sredozemlja i članovi Skupine Arraiolos “obvezuju se da će u potpunosti podržati zajedničko djelovanje i inicijative te apeliraju na Europsku uniju, ostale zemlje Sredozemlja i međunarodnu zajednicu da ovo pitanje drže visoko na svojoj političkoj agendi”, ističe se u Apelu.


Deklaracija upozorava da je, kao što se i očekivalo, klimatska kriza stigla i poprimila eksplozivne razmjere, do te mjere da se sada govori o ‘klimatskom izvanrednom stanju’.


“Glavni tajnik UN-a krajem srpnja je nazvao aktualnu krizu stanjem ‘globalnog ključanja’. Njezini su učinci posebno vidljivi u našoj regiji, Sredozemlju, koja je teško pogođena i izložena neposrednom riziku ne samo od nestašice vode i električne energije, već i od poplava, rasprostranjenih toplinskih valova, požara i opustinjavanja. Ekstremni prirodni fenomeni uništavaju ekosustav i ugrožavaju našu svakodnevicu, naš način života”, zaključuje se u deklaraciji.


Skupina Arraiolos ime je dobila po portugalskom gradu u kojem je 2003. održan prvi sastanak predsjednika država članica EU-a s parlamentarnim i polupredsjedničkim sustavima.


Predsjednici zemalja članica EU-a bez izvršnih ovlasti redovito se u okviru Skupine Arrailos” sastaju na godišnjim neformalnim sastancima i razgovaraju o važnim pitanjima za Europu.