Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

KEVIN MCCARTHY

Šef Republikanaca u Kongresu poziva na istragu za opoziv Bidena, on im se ruga

Autor: Hina

12.09.2023. 21:18
Šef Republikanaca u Kongresu poziva na istragu za opoziv Bidena, on im se ruga

Foto: ReutersRepublikanac Kevin McCarthy, predsjednik američkog Zastupničkog doma, pozvao je u utorak na istragu za opoziv demokratskog predsjednika Joe Bidena, što je potez koji će zasigurno još više podijeliti zastupnike koji nastoje donijeti zakon kojim bi se izbjegla blokada vladinih aktivnosti.


“Odborima Zastupničkog doma sam naložio otvaranje službene istrage za opoziv predsjednika Joe Bidena”, rekao je McCarthy novinarima.


Mnogi u Republikanskoj stranci su bili bijesni kada je Zastupnički dom, tada pod kontrolom demokrata, dva puta pokrenuo postupak opoziv protiv Donalda Trumpa, 2019. i 2021., iako je naposljetku u oba slučaju u Senatu oslobođen optužbi. Biden, koji je pobijedio Trumpa na izborima 2020., sljedeće se godine nada reizboru.
Republikanci, koji sada tijesno kontroliraju Zastupnički dom, stalno optužuju Bidena da je u vrijeme kada je obnašao dužnost potpredsjednika od 2009. do 2017. profitirao od od stranih poslovnih pothvata svog sina Huntera, iako to nisu potkrijepili. Bijela kuća je priopćila da nema nikakvog temelja za istragu, a Biden se ruga republikancima vezano uz mogući opoziv.


Ustav SAD-a daje ovlasti Kongresu da pokrene postupak opoziva protiv vladinih dužnosnika, uključujući i predsjednika, za izdaju, korupciju i druga teška kaznena djela i prijestupe.


Predsjednika se može opozvati ako donji dom Kongresa, tj. Zastupnički dom, jednostavnom većinom podrži optužbe iz istrage koju uobičajeno vodi Odbor za pravosuđe Zastupničkog doma.


Nakon toga proces se seli u Senat, gornji dom, koji održava suđenje kako bi utvrdio predsjednikovu krivnju. Za osudu je potrebna dvotrećinska većina u Senatu.


Opoziv Bidena teško da bi mogao uspjeti. Republikanci imaju vrlo tijesnu većinu u Zastupničkom domu, 222-212, a čak i kada bi opoziv bio izglasan ne bi prošao u Senatu jer ga drže demokrati.