Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

NJEMAČKI KANCELAR

Scholz kritizirao zemlje EU-a zbog "nedovoljne" vojne potpore Ukrajini

Autor: Hina

08.01.2024. 20:18
Scholz kritizirao zemlje EU-a zbog

Foto: ReutersNjemački kancelar Olaf Scholz rekao je u ponedjeljak da većina zemalja Europske unije ne isporučuje dovoljno oružja Ukrajini kako bi joj pomogla u borbi protiv ruske invazije te je pozvao saveznike da pojačaju svoje napore po pitanju vojne pomoći Kijevu.


Uzimajući u obzir da američka vojna pomoć Ukrajini čeka odobrenje Kongresa, Scholz je inzistirao na potrebi da Europa uskoči, ponavljajući svoje obećanje da će njemačka vlada podržavati Kijev dokle god bude potrebno.


Njemačka je sama bila suočena s kritikama u prvim mjesecima ruske invazije na Ukrajinu zbog nedovoljne vojne potpore Kijevu kakva se očekuje od jedne od najvećih europskih sila. Međutim, trenutno je Njemačka jedan od najvećih donatora vojne i financijske pomoći Ukrajini.
Krajem prošle godine Berlin je pristao udvostručiti vojnu pomoć Ukrajini u 2024. na 8 milijardi eura. “Koliko god njemački doprinos bio značajan, neće biti dovoljan da dugoročno osigura sigurnost Ukrajine”, rekao je Scholz na konferenciji za novinare u Berlinu.


“Stoga pozivam saveznike u Europskoj uniji da pojačaju svoje napore u vezi s Ukrajinom. Planirane isporuke oružja Ukrajini većine članica EU-a nisu dovoljne”, dodao je.


Scholz je rekao da je Berlin zatražio od EU-a da provjeri s pojedinim državama članicama što planiraju isporučiti Ukrajini jer možda nije sve poznato.


Njemački kancelar je izrazio uvjerenost da će se Unija dogovoriti o predloženom paketu pomoći od 50 milijardi eura za Ukrajinu na nadolazećem izvanrednom samitu 1. veljače.


Paket pomoći nije dogovoren na prethodnom samitu u prosincu zbog protivljenja Mađarske.