Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Visoki predstavnik za BiH

Schmidt upozorava: Obilježavanje 9. siječnja imat će posljedice

Autor: Hina

09.01.2023. 14:14
Schmidt upozorava: Obilježavanje 9. siječnja imat će posljedice

Foto: Armin Durgut/PIXSELLVisoki predstavnik za BiH Christian Schmidt upozorio je u ponedjeljak dužnosnike bosanskih Srba da će njihovo sudjelovanje u obilježavanju 9. siječnja kao dana Republike Srpske prouzročiti posljedice jer je takvo ponašanje jasno kršenje ustava BiH i odluka Ustavnog suda.


Uoči središnjeg obilježavanja 9. siječnja koje su vlasti RS ove godine premjestile iz Banje Luke u Istočno Sarajevo gdje je najavljena velika parada uz sudjelovanje stotina naoružanih policajaca, Schmidt se oglasio izjavom kojom je istaknuo da takvi postupci i aktivnosti “mogu imati posljedice” i da je on odlučan raditi na zaštiti Daytonskog sporazuma.


“Sudjelovanje dužnosnika u takvim proslavama predstavlja očevidno nepoštivanje ustava BiH i odluka Ustavnog suda BiH koje su konačne i obvezujuće te ih svi moraju poštovati”, stoji u Schmidtovoj izjavi.
Obilježavanje datuma poput 9. siječnja nespojivo je s europskim vrijednostima koje uz ostalo znače obvezu izbjegavanja svake vrste diskriminacije, poručio je.


Vlasti RS ovaj datum obilježavaju kao dan entiteta u znak sjećanja na zbivanja iz 1992. godine kada je proglašena “srpska republika BiH” čime je tadašnje vodstvo Srpske demokratske stranke (SDS) predvođeno Radovanom Karadžićem i uz potporu Beograda pokušalo spriječiti osamostaljenje BiH od tada već krnje SFRJ jer su je već napustile Slovenija i Hrvatska.


Ustavni sud BiH je presudama iz 2015. i 2019. godine obilježavanje ovog datuma proglasilo neustavnim jer znači diskriminaciju Hrvata i Bošnjaka koji žive u RS-u, a od siječnja 1992. bili su izloženi masovnim progonima.


Unatoč toj činjenici vlasti RS predvođene Dodikom uporno inzistiraju na obilježavanju 9. siječnja, a ove godine proslavu neustavnog praznika produljile su na dva dana.


“Neće nama nikakav sud određivati dan republike”, kazao je u nedjelju na akademiji u Banjoj Luci Dodik potvrdivši da ne kani odustati od kršenja presuda Ustavnog suda.


Zbog te činjenice u ponedjeljak su predstavnici nekoliko bošnjačkih nevladinih udruga predali kaznenu prijavu Tužiteljstvu BiH protiv Dodika i drugih visokih dužnosnika iz reda bosanskih Srba jer je neprovođenje presuda Ustavnog suda kazneno djelo za koje se može izreći kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.