Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Turković upozorila Dačića

"Dođete li 9. siječnja ugrožavate međudržavne odnose"

Autor: Hina

06.01.2023. 18:02

Foto: DPAMinistrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković upozorila je u petak šefa srbijanske diplomacije Ivicu Dačića da će njegov eventualni dolazak na obilježavanje 9. siječnja kao dana Republike Srpske prouzročiti pogoršanje međudržavnih odnosa.


Vlasti RS planiraju za 8. i 9. siječnja manifestacije u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu kojima bi proslavili “dan Republike Srpske” unatoč činjenici da je ustavni Sud BiH u dva navrata obilježavanje tog datuma označio neustavnim i stavio izvan snage entitetske zakone kojima je on označen službenim praznikom.


Ministar vanjskih poslova Srbije Dačić, kako je najavljeno, trebao bi doputovati 9. siječnja u Istočno Sarajevo gdje vlasti RS predvođene Miloradom Dodikom planiraju veliku paradu uz sudjelovanje naoružanih pripadnika policije.
Zajedno s Dačićem u BiH bi u ponedjeljka trebalo stići još nekoliko ministara iz srbijanske vlade a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da u tom izaslanstvu bude i njegov sin Danilo.


MInistrica Turković poručila je svom srbijanskom kolegi Dačiću kako on i stali članovi vladina izaslanstva nisu dobro došli u BiH tog dana.


“Dolazak visokog izaslanstva Republike Srbije i sudjelovanje u neustavnim aktivnostima izravno narušava odnose Bosne i Hercegovine i Republike Srbije”, stoji u poruci koju je Turković poslala Dačiću.


Podsjetila ga je na pravomoćne presude Ustavnog suda BiH koji je utvrdio kako RS obilježavanjem 9. siječnja narušava obveze koje proistječu iz Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije te Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te ustav BiH.


Istaknula je i kako je neprovođenje odluka Ustavnog suda u BiH tretirano kao kazneno djelo odnosno kako se organizatori spornih proslava mogu suočiti s kaznenim progonom.


Najava još jednog obilježavanja 9. siječnja kao dana RS prouzročila je brojne osude u Federaciji BiH zbog čega su neke bošnjačke udruge zaprijetile prosvjedima u ponedjeljak na crti međuentitetskog razdvajanja.


Iz sarajevske su policije najavili kako će zbog parade u Istočnom Sarajevu poduzeti dodatne mjere sigurnosti kako bi spriječili moguće izgrede i provokacije.


Vlasti RS obilježavaju 9. siječnja u znak sjećanja na taj datum iz 1992. godine kada je skupina srpskih zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH jednostrano proglasila “srpsku republiku” što je bio uvod u rat i masovne progone Hrvata i Bošnjaka s teritorija koji je sada u sastavu RS.