Petak, 22. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

PISAC

Salman Rushdie preživio brutalan napad nožem, ne vidi na jedno oko i ne može koristiti ruku

Autor: Hina

23.10.2022. 23:20
Salman Rushdie preživio brutalan napad nožem, ne vidi na jedno oko i ne može koristiti ruku

Foto: ReutersOtkada je u kolovozu u Sjedinjenim Državama više puta izboden nožem britanski pisac Salman Rushdie ne vidi na jedno oko te zbog ozljede ne može koristiti jednu ruku, a to su samo neke od ozbiljnih posljedica napada, rekao je za španjolski list El Pais njegov agent.


“Izgubio je vid na jedno oko, a u području vrata zadobio je tri vrlo teške ozljede. S obzirom na to da su mu u napadu presječeni živci jedne ruke ostao je invalid i njome se ne može služiti.


Tu je još petnaestak ozljeda koje su mu nanesene u području grudnog koša i torza”, rekao je u intervjuu objavljenom tijekom vikenda za El Pais Andrew Wylie.


“Rane koje su mu nanesene bile su vrlo duboke (…) Bio je to brutalan napad”, no preživio ga je, kazao je Wylie, prvi put iznijevši pojedinosti o zdravstvenom stanju slavnog pisca.


Nije kazao je li Rushdie još uvijek u bolnici.


Dana 12. kolovoza, Salman Rushdie se spremao održati govor na konferenciji u sjevernom dijelu države New York kad je na pozornicu uletio muškarac i više ga puta izbo nožem, posebno u području vrata i trbuha.


Autor romana “Sotonski stihovi” hitno je helikopterom evakuiran u bolnicu gdje su ga liječnici nakratko stavili na respirator prije nego što mu se zdravstveno stanje počelo poboljšavati.


Glavni osumnjičenik, Hadi Matar, Amerikanac libanonskog podrijetla, tada star 24 godine, uhićen je odmah nakon incidenta. Na suđenju koje je započelo u Mayvilleu u državi New York sredinom kolovoza izjasnio se nevinim.


Napad je šokirao Zapad, no istodobno su ga pozdravili ekstremisti u muslimanskim zemljama poput Irana i Pakistana.


Pisca već 33 godine progoni fetva iranskoga vrhovnog vođe ajatolaha Ruholaha Homeinija, kojom je pozvao muslimane da ubiju njega i sve uključene u objavljivanje knjige zbog bogohuljenja.