ponedjeljak, 11. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

RAT U UKRAJINI

Ruske snage se žestoko bore za Bahmut

Autor: Hina

09.12.2022. 11:54
Ruske snage se žestoko bore za Bahmut

Foto: ReutersRuske snage od ljetos vode bespoštednu borbu za Bahmut, pokušavajući ga zauzeti, ali u tome ne uspijevaju unatoč pomoći paravojne skupine Wagner, dok se bitka zapravo vodi za grad koji je dobrim dijelom razoren.


Borba se zaoštrila zadnjih tjedana, poprimivši simboličnu važnost za ruske dužnosnike koji grad žele osvojiti nakon niza ponižavajućih poraza, povlačenja iz Harkivske oblasti (na sjeveroistoku) u rujnu i Hersonske (na jugu) u studenom.


Nedavno su snage Moskve malo napredovale u smjeru Bahmuta, objavivši da su zauzele prigradska naselja. No čini se da nisu u mogućnosti osvojiti grad u kojemu je gotovo polovina od 70.000 stanovnika prije rata, rekle su ukrajinske vlasti.
Dolaskom zime, mnogi analitičari ocjenjuju da će se sadašnja bojišnica stabilizirati, nakon višetjednog ukrajinskog napredovanja na sjeveroistoku i na jugu.


U bitci za Bahmut ruskoj vojsci pomažu plaćenici Wagnerove skupine, među kojima su zatvorenici kojima je obećano skraćenje kazne budu li se borili u Ukrajini i civilni pričuvni sastav mobiliziran u rujnu.


Strategija se ponavlja: topništvo gađa grad, uništavajući infrastrukturu u nadi da će se civili i ukrajinski vojnici povući.


Neki promatrači misle da bitka za Bahmut ponajprije svjedoči o želji Moskve da napokon izbori vojnu pobjedu nakon višemjesečnih poraza u srazu s ukrajinskom vojskom opremljenom zapadnim oružjem.


“Rusko zapovjedništvo želi kontrolirati čitavu Donjecku oblast, a Bahmut su glavna vrata za pristup Slovjansku i Kramatorsku”, dvama važnim gradovima u Donbasu, rekao je za AFP Michael Kofman, direktor za rusku politiku u američkom istraživačkom institutu CNA.


Vođa Wagnerove skupine, zloglasni trgovac oružjem Evgenij Prigožin, priželjkuje još više: “U bahmutskoj klaonici moramo uništiti ukrajinsku vojsku”.