Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

nered

Ruske snage se povlače iz južnog Bahmuta

Autor: Hina

13.05.2023. 10:51
Ruske snage se povlače iz južnog Bahmuta

Foto: ReutersTijekom zadnja četiri dana ruske su se snage povukle u neredu sa svojih položaja na južnom krilu Bahmuta, priopćilo je u subotu britansko ministarstvo obrane. Nakon tog povlačenja ukrajinske su snage vratile najmanje kilometar teritorija, objavila je Britanija u dnevnom obavještajnom biltenu.


“To područje ima određeno taktičko značenje jer je to bio ruski mostobran na zapadnoj strani kanala Donets-Donbas, koji označava liniju bojišnice kroz dijelove sektora”, navodi se u obavještajnom izvješću.

Moskva je u petak priznala da su se njezine snage povukle sjeverno od  Bahmuta nakon nove ofenzive, a povlačenje je šef ruske Wagnerove privatne vojske nazvao porazom.


Ukrajinska vojska je u dnevnom biltenu rekla da Rusija usredotočuje svoje napore u blizini Limana, Bahmuta, Avdiivke i Marinke. Po njima ruske su snage u prethodna 24 sata izvele 36 napada na tim pravcima.Predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da Ukrajina mora nastaviti pritiskati ruske snage i obećao više oružja svojim vojnicima “kako bi porazili agresora”.