Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

rat u ukrajini

Ruske snage napredovale na jugoistoku, Britanija ne očekuje veći pomak na terenu

Autor: Hina

31.01.2023. 14:41
Ruske snage napredovale na jugoistoku, Britanija ne očekuje veći pomak na terenu

Foto: ReutersRuske snage napredovale su ovaj tjedan nekoliko stotina metara u novom značajnijem napadu na grad u jugoistočnoj Ukrajini, no britanski dužnosnici ne očekuju da će doći do nekog velikog pomaka na terenu, prenosi u utorak Reuters.


I dok ruska strana tvrdi da je tim napredovanjem osigurala sigurnu poziciju u rudarskom gradu Vuhledar, Kijev potvrđuje da se vode teške borbe, ali da su ukrajinske snage odbile ruski napad i nanijele velike gubitke svom neprijatelju.


Prema britanskom ministarstvu obrane, obavještajni podaci govore da Rusi napadaju grad s brigadom od nekoliko tisuća vojnika te su napredovali nekoliko stotina metara od rijeke Kaslahač koja je mjesecima bila linija razdvajanja.
“Postoji realna mogućnost da će ruske snage nastaviti prodirati u to područje, ali nije izgledno da će ostvariti značajnu promjenu na terenu”, tvrde britanski izvori.


Rusi napadom na Vuhledar, tvrde Britanci, žele također odvratiti ukrajinske snage od Bahmuta, grada koji je više na sjeveru i koji je glavna meta ruske ofenzive već mjesecima.


Reuters ne može neovisno potvrditi stanje na bojištu. Vuhledar leži na najjužnijoj točki istočne bojišnice u Ukrajini i gleda na željezničke linije kojima se opskrbljuju ruske snage na susjednoj južnoj fronti.


Vojni stručnjaci su mišljenja da je Rusija odlučna zauzeti što više teritorija u narednih nekoliko mjeseci, prije nego Kijev dobije na raspolaganje obećane njemačke i američke tenkove i oklopna vozila kako bi pokrenuo protuofenzivu.


Uz tenkove, Kijev je nastavio tražiti dodatno naoružanje, uključujući i borbene zrakoplove F-16, no američki predsjednik je odgovorio s jednostavnim “Ne”. Zapad se međutim razilazi oko tog pitanja i još nema konačne odluke.


Za sada ni jedna strana nije osigurala kontrolu nad ukrajinskim zračnim prostorom.