Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

KRIVE SAD I EUROPU

Rusija traži da joj se omogući izvoz žita i gnojiva

Autor: Hina

09.11.2022. 15:57
Rusija traži da joj se omogući izvoz žita i gnojiva

Foto: ReutersRusija je u srijedu rekla da ne vidi napredak kad je riječ o olakšavanju izvoza njezina gnojiva i žita, dijela dogovora s Ukrajinom, što smatra ključnim za produljenje inicijative o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora.


Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je novinarima da SAD i EU opstruiraju ruski izvoz i dodala da se ne zna hoće li Moskva produljiti svoje sudjelovanje u toj inicijativi, koja istječe 19. studenoga.


“SAD i EU nastavljaju postavljati zapreke izvozu ruskog gnojiva i žita. Uzet ćemo to u obzir prilikom donošenja odluke hoćemo li produljiti dogovor o izvozu žita”, rekla je.
Rusija je pristala na dogovor postignut u srpnju u Turskoj uz posredovanje UN-a koji je omogućio da Ukrajina nastavi izvoziti žito iz luka na Crnom moru koje su blokirali ruski brodovi.


No prigovara da je izvoz njezina žita i gnojiva, koji nije izravno na udaru sankcija, zapravo blokiran jer sankcije pogađaju osiguranje, pristup lukama i drugu ključnu logistiku.


Rusija je suspendirala sudjelovanje u dogovoru 29. listopada okrivivši za to ukrajinski napad dronom na njezinu Crnomorsku flotu, no četiri dana poslije se vratila zahvaljujući posredovanju turskog predsjednika.