Četvrtak, 29. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nagorno Karabah

Rusija pozvala sukobljene strane da odmah zaustave krvoproliće

Autor: Hina

20.09.2023. 08:33
Rusija pozvala sukobljene strane da odmah zaustave krvoproliće

Foto: ReutersRusija je pozvala sukobljene strane u regiji Nagorno Karabah da zaustave krvoproliće i neprijateljstva i vrate se provedbi sporazuma o prekidu vatre, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju rano u srijedu.


“U vezi s oštrom eskalacijom oružanog sukoba u Nagorno Karabahu, pozivamo sukobljene strane da odmah zaustave krvoproliće, zaustave neprijateljstva i eliminiraju civilne žrtve”, navodi se u priopćenju ministarstva objavljenom na platformi za razmjenu poruka Telegram.


Azerbajdžan je u utorak poslao trupe potpomognute artiljerijskim udarima u Nagorno Karabahu, koji kontroliraju Armenci, u pokušaju da odcijepljenu regiju silom dovede pod svoje, čime je potaknuo prijetnju novog rata sa susjednom Armenijom.
Rusija je posredovala u postizanju prekida vatre u toj regiji 2020. pošto je Azerbajdžan oružanom silom preuzeo veće dijelove teritorija Nagorno Karabaha. Rusija je tada rasporedila gotovo 2000 svojih vojnika kao mirovnih snaga koji čuvaju cestu za Armeniju.


Zadnjih nekoliko mjeseci Erevan je optužio Moskvu da ne ispunjava preuzete obveze jamca sigurnosti u regiji, a Moskva je odgovorila da će nastaviti ispunjavati zadaću. No Rusija, nekada tradicionalni zaštitnik pravoslavne Armenije, gubi utjecaj u toj zemlji.


Europska unija je osudila vojnu eskalaciju u Karabahu i pozvala Azerbajdžan za prekine s vojnim aktivnostima, priopćio je šef europske diplomacije Josep Borrell.


Turska je ocijenila nužnom vojnu akciju Azerbajdžana na svom suverenom teritoriju te pozvala obje strane da se vrate za pregovarački stol.


Francuska je zatražila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a i u uskoj je koordinaciji s europskim i američkim partnerima oko odgovora na neprihvatljivu ofenzivu, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova. Pariz je pozvao Azerbajdžan da odmah prekine operaciju.


Armenija je već pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da poduzme korake.