Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Trooping the Colour

Rođendanska parada novog britanski kralja bit će 17.lipnja

Autor: Hina

22.12.2022. 12:06
Rođendanska parada novog britanski kralja bit će 17.lipnja

Foto: ReutersBuckinghamska palača otkrila je da će se rođendanska parada kralja Karla III., poznata kao Trooping the Colour, održati 17. lipnja u središtu Londona.


Kralj i William, princ od Walesa, jahat će na konjima tijekom parade, dok će ostali članovi kraljevske obitelji, uključujući Catherine, princezu od Walesa i Camillu, kraljicu suprugu, promatrati iz kočija i s balkona Buckinghamske palače.


Ovo se događa nakon što je palača također objavila da je Kate postala pukovnica irske garde, što je uloga koju je prije obnašao njezin suprug.
Buckinghamska palača priopćila je da su tri člana obitelji imenovana pukovnicima u Pješačkoj gardi, uključujući Camillu kao pukovnicu Grenadirske garde.


Tu je ulogu prethodno obnašao vojvoda od Yorka i upražnjena je otkako su mu oduzete kraljevske titule.


U međuvremenu, Kate će postati pukovnica irske garde, ulogu koju je prethodno obnašao William, koji će od svog oca preuzeti titulu pukovnika velške garde.


Trooping the Color obilježava monarhov službeni rođendan više od 260 godina, a 2023. obilježit će Karlovo prvo pojavljivanje na događaju u ulozi kralja, te slijedi nakon njegove krunidbe koja bi se trebala održati 6. svibnja.


Preko 1400 paradirajućih vojnika, 200 konja i 400 glazbenika sudjeluje u prikazu vojne preciznosti, konjaništva i fanfara.


Parada kreće od Buckinghamske palače niz Mall do Parade konjičke garde, a završava preletom Kraljevskog ratnog zrakoplovstva.