Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Sigurnosna konferencija u Munchenu

Rishi Sunak potvrdio da je Britanija spremna podržati slanje zrakoplova u Ukrajinu

Autor: Hina

18.02.2023. 21:18
Rishi Sunak potvrdio da je Britanija spremna podržati slanje zrakoplova u Ukrajinu

Foto: ReutersBritanski premijer Rishi Sunak rekao je da je Velika Britanija “spremna” poduprijeti saveznike koji imaju spremne borbene zrakoplove za trenutnu isporuku Ukrajini.


Rishi Sunak iznio je komentare na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu u subotu nakon što je tražio načine da ojača podršku Kijevu.


Velika Britanija je odbila isporučiti zrakoplov Kraljevskih zračnih snaga ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, no premijer je rekao da tu opciju nije isključio.
No čelnik Konzervativne stranke rekao je da će poduprijeti one saveznike koji su u mogućnosti sada zemlju opskrbiti borbenim zrakoplovima.


“Rado ćemo pružiti pomoć bilo kojoj zemlji koja Ukrajini sada može dati borbene zrakoplove. Velika Britanija je također spremna podržati te zemlje”, rekao je Sunak.


Downing Street je iskoristio posjet Zelenskog Britaniji kako bi najavio da će ministarstvo obrane trenirati ukrajinske pilote prema NATO standardu letjelica.


Unatoč tome što je vlada otvorila vrata potencijalnom slanju zrakoplova Kijevu, ministar obrane Ben Wallace rekao je da bi za to možda trebale godine, ako uopće bude realizirano.


Poljski zrakoplovi, sličniji ukrajinskim zrakoplovima sovjetskog vremena, u nekim krugovima se vide kao letjelice koje bi mogle biti spremne za korištenje u borbama prije nego britanski zrakoplovi.