Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Avril Haines

Rat u Ukrajini bi se trebao smirivati u sljedećim mjesecima, otpor Ukrajinaca jak kao i prvog dana

Autor: Hina

04.12.2022. 08:05
Rat u Ukrajini bi se trebao smirivati u sljedećim mjesecima, otpor Ukrajinaca jak kao i prvog dana

Foto: ReutersAmeričke obavještajne službe očekuju da će se smanjeni intenzitet rata u Ukrajini nastaviti u sljedećih nekoliko mjeseci i ne vide dokaze o smanjenoj volji Ukrajine za otporom, unatoč napadima na njihovu električnu mrežu i drugu ključnu infrastrukturu za preživljavanje zime, rekla je ravnateljica američke Nacionalne obavještajne službe u subotu.


“Već vidimo neku vrstu smanjenog tempa borbi… i vjerojatno ćemo to vidjeti u idućim mjesecima”, rekla je Avril Haines na godišnjem Reaganovom nacionalnom obrambenom forumu u Kaliforniji.


Rekla je da će se i ukrajinska i ruska vojska pokušati prilagoditi i opskrbiti kako bi se pripremile za protuofenzivu nakon zime i dodala: “Vrlo smo skeptični prema tome hoće li Rusi biti spremni to učiniti. U tom vremenskom okviru moj je optimizam veći u pogledu sposobnosti Ukrajine.”
Upitana o učincima ruskih napada na ukrajinsku elektroenergetsku mrežu i drugu civilnu infrastrukturu, Haines je rekla da je cilj Moskve poljuljati volju Ukrajinaca za otporom i dodala: “Mislim da trenutno ne vidimo nikakve dokaze da je to u ovom trenutku potkopano.”


Rekla je da Rusija također nastoji utjecati na sposobnosti Ukrajine da vodi rat i dodala da je kijevsko gospodarstvo teško propatilo.


“S vremenom, očito, može imati utjecaja. Koliki će utjecaj biti ovisi o tome koliko žele ugrabiti, što su sposobni učiniti, otpornosti te ključne infrastrukture, našoj sposobnosti da im pomognemo da je obrane. ”


“Ukrajinsko gospodarstvo ima velike probleme. Bilo je razarajuće, i … očito će i na njega utjecati urušavanje elektroenergetske mreže.”


Haines je rekla kako misli da je ruski predsjednik Vladimir Putin bio iznenađen što njegova vojska nije postigla više.


“Mislim da postaje sve informiraniji o izazovima s kojima se ruska vojska suočava. Ali još uvijek nam nije jasno ima li on u ovoj fazi punu sliku o tome koliki su ti izazovi… vidimo nestašice streljiva, moral, probleme s opskrbom, logistiku, cijeli niz problema s kojima se suočavaju.”


Haines je rekla kako se čini da se Putinovi politički ciljevi u Ukrajini nisu promijenili, ali američki obavještajni analitičari misle da bi on mogao biti voljan smanjiti svoje kratkoročne vojne ciljeve “privremeno s idejom da se onda vrati na to pitanje kasnije.”


Rekla je kako se čini da Rusija troši svoje vojne zalihe “prilično brzo”.


“To je stvarno prilično nevjerojatno, a naš vlastiti osjećaj je da oni nisu sposobni sami proizvesti ono što troše u ovoj fazi”, rekla je.


“Zato vidite kako odlaze u druge zemlje kako bi pokušali nabaviti streljivo… njihovo precizno streljivo ponestaje puno brže”.


Haines je rekla da su Sjedinjene Države “vidjele neke pomake” u opskrbi streljivom iz Sjeverne Koreje, “ali to u ovoj fazi nije velika količina”.


Rekla je da je Iran isporučio Rusiji bespilotne letjelice i da Moskva traži druge vrste preciznog streljiva od Teherana, nešto što bi bilo “vrlo zabrinjavajuće u smislu njihovog kapaciteta”.