Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Američka ministrica trgovine

Raimondo:" Izgradit ćemo barem dvije tvornice za proizvodnju najnapredniji čipova na svijetu"

Autor: Hina

24.02.2023. 15:29
Raimondo:

Foto: ReutersAmerička vlada poticat će tvrtke da izgrade najmanje dvije tvornice sofisticiranih čipova koje će zapošljavati tisuće radnika, u sklopu inicijative vrijedne 52,7 milijardi dolara, izjavila je ministrica trgovine Gina Raimondo.


Centri će uključivali i “snažan ekosustav dobavljača”, rekla je Raimondo u četvrtak u Washingtonu.


“Amerika mora projektirati i proizvoditi najnaprednije čipove na svijetu upravo ovdje, u Americi”, rekla je Raimondo, dodavši da SAD zauzima vodeće mjesto u inženjerstvu, ali ne i u proizvodnji.
Kongres je u kolovozu lani odobrio 52,7 milijardi dolara za proizvodnju i istraživanje poluvodiča i odobrio porezne olakšice od 25 posto za ulaganja u tvornice čipova, čija se vrijednost procjenjuje na 24 milijarde dolara.


Osigurano je i 39 milijardi dolara državnih subvencija za gradnju novih i proširenje postojećih tvornica poluvodičkih čipova.


Raimondo je rekla da ministarstvo planira uložiti 11 milijardi dolara u istraživanje i razvoj poluvodiča, uključujući sklapanje javno-privatnog partnerstva u projektu Nacionalnog centra za tehnologiju poluvodiča.


Ministarstvo je sredinom veljače priopćilo da će imenovati tim od desetak članova koji će nadzirati dodjelu 52,7 milijardi dolara državnog novca za poticanje proizvodnje i istraživanja poluvodiča.


SAD ima nekoliko tvornica čipova a pojavile su se i naznake rasta proizvodnje.


Južnokorejski Samsung Electronics ima pogone u Teksasu i planira proširiti proizvodnju u blizini Austina i Taylora.


Tajvanski proizvođač čipova TSMC počeo je krajem prošle godine graditi tvornicu u Arizoni, a Intel gradi pogon u Ohiju.