Utorak, 30. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Još jedan u nizu

Američki računalni div najavio velik broj otkaza

Autor: Hina

06.02.2023. 15:25
Američki računalni div najavio velik broj otkaza

Foto: Arhiva ZLAmerički proizvođač osobnih računala Dell Technologies najavio je u ponedjeljak da će ugasiti 6.650 radnih mjesta zbog slabije potrošnje građana i kompanija u uvjetima visoke inflacije i viših troškova zaduživanja.


Tehnološki div time se pridružio nizu tvrtki, uključujući Alphabet, Amazon, Metu i Microsoft, koji su najavili desetke tisuća otkaza u tehnološkom sektoru, najviše od kraha dot.coma na početku stoljeća, prema savjetodavnoj tvrtki Challenger, Gray & Christmas.


Amazon je tako u siječnju počeo dijeliti otkaze 18.000 zaposlenika, Meta planira otpustiti 11.000, a Microsoft 10 tisuća radnika.
U 2022. tehnološki sektor najavio je više od 97.000 otkaza, najviše od 2002. godine kada je otpustio 131.000 radnika, prema podacima Challenger, Gray & Christmasa.


Uprava Della upozorila je na visoku razinu neizvjesnosti u poslovanju.


“Možemo tek pouzdano utvrditi da se situacija na tržištu kontinuirano pogoršava i da je budućnost neizvjesna”, napisao je u dopisu zaposlenicima jedan od glavnih operativnih direktora Jeff Clarke.


Dellovi dosadašnji potezi u borbi s izazovnim gospodarskim okruženjem, uključujući stanku u zapošljavanju vanjskih suradnika, ograničavanje putovanja i smanjenu potrošnju na vanjske pružatelje usluga, “više nisu dovoljni”, rekao je Clarke u dopisu koji je tvrtka objavila.


Dell je potkraj siječnja brojio oko 133.000 radnika od kojih je približno jedna trećina zaposlena u Sjedinjenim Državama.