Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

37 C°

FRANCUSKI PRAVNIK

Premino Robert Badinter, bio je iznimno značajan za međunarodno priznanje Hrvatske

Autor: Hina

09.02.2024. 13:20
Premino Robert Badinter, bio je iznimno značajan za međunarodno priznanje Hrvatske

Foto: ReutersFrancuski pravnik i političar Robert Badinter, bivši ministar pravosuđa koji je bio predsjednik arbitražne komisije u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji 1991. godine, preminuo je u petak u dobi od 95 godina, izvijestili su francuski mediji.


Badinter – odvjetnik, profesor prava na Sorbonnei i predsjednik francuskog Ustavnoga vijeća – u vrijeme raspada Jugoslavije bio je na čelu takozvane Badinterove komisije koja je u prosincu 1991. donijela mišljenje da je SFRJ u procesu dezintegracije, na temelju kojega su 15. siječnja 1992. države Europske ekonomske zajednice (EEZ) priznale državnu neovisnost Hrvatske i Slovenije u postojećim granicama.


U svojoj se dugogodišnjoj pravničkoj i političkoj karijeri zalagao za ukidanje smrtne kazne u Francuskoj, što je ostvareno 1981. godine. Židovski intelektualac i ministar u socijalističkoj vladi, čiji je otac umro u njemačkom koncentracijskom logoru, Badinter je bio meta brojnih napada francuske desnice, od kojih su neki bili obojeni antisemitizmom.