Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Roberta Metsola

Predsjednica EP-a poziva na pregovore o ukrajinskom članstvu ove godine

Autor: Hina

04.03.2023. 15:11
Predsjednica EP-a poziva na pregovore o ukrajinskom članstvu ove godine

Foto: ReutersPredsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola pozvala je u subotu, tijekom posjeta Ukrajini, da se toj zemlji omogući početak pregovora o članstvu u EU ove godine.


“Nadam se da pregovori o pristupanju mogu započeti već ove godine”, rekla je Metsola u Lavovu.


“Budućnost Ukrajine je u Europskoj uniji.”
Bruxelles je Kijevu dodijelio službeni status kandidata u lipnju prošle godine, četiri mjeseca nakon što je Rusija pokrenula invaziju, ali proces pridruživanja Europskoj uniji obično traje nekoliko godina.


Konačna odluka ovisit će o vladama država članica EU-a, od kojih su neke skeptične da se Ukrajina može oporaviti od rata i provesti potrebne demokratske i antikorupcijske reforme kako bi se kvalificirala za članstvo u skorije vrijeme.


No Metsola, koja se sastala s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i predsjednikom Vrhovne Rade, ukrajinskog parlamenta, Ruslanom Štefančukom, jedna je od onih u Bruxellesu koji su optimistični da se i kandidatura za članstvo i reforme mogu ubrzati.


“Impresionira me tempo kojim Vrhovna Rada i vlada napreduju u pristupu EU”, rekla je.


U poruci na društvenim mrežama nakon sastanka, Zelenskij je zahvalio Metsoli na njezinoj ulozi u osiguravanju potpore Europskog parlamenta za zahtjev za članstvo.


“Ukrajina ima za cilj završiti provedbu preporuka Europske komisije što je prije moguće i započeti pregovore o pridruživanju EU već ove godine”, rekao je.


Nakon što započnu službeni pregovori, Europska komisija morat će procijeniti je li Kijev ispunio kriterije za članstvo u EU-u u pogledu dobrog upravljanja, demokratskih sloboda i vladavine prava i potom izdati svoje mišljenje.


Tada će čelnici 27 sadašnjih članica EU odlučiti hoće li i kada primiti susjednu zemlju.


Proces je često trajao više od pet godina, a za neke kandidate poput Turske i zemalja zapadnog Balkana gotovo je stao.


Metsola je pozvala na proširenje isporuke oružja ukrajinskim oružanim snagama.


“Države članice trebale bi ozbiljno razmotriti slanje borbenih zrakoplova u Ukrajinu”, rekla je Metsola u subotu na marginama posjeta Lavovu, dodajući da će nastaviti pozivati na pružanje sve opreme koja je Ukrajini potrebna za pobjedu.