Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

MASOVNA GLAD 1930ih

Potpora Ukrajini povodom 90 godina gladomora

Autor: Hina

26.11.2022. 13:21
Potpora Ukrajini povodom 90 godina gladomora

Foto: PixabayEuropski čelnici izrazili su u subotu potporu Ukrajini u povodu 90. godišnjice gladomora, masovnoj gladi koju je 1930-ih namjerno izazvao Staljin.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij poručio je da će se njegov narod oduprijeti ruskim napadima, koji redovito izazivaju prekide u opskrbi strujom i vodom.


“Ukrajinci su doživjeli zaista strašne stvari. Ali unatoč svemu sačuvali su sposobnost da ne budu poslušni i ljubav prema slobodi. Prije su nas htjeli uništiti glađu, danas mrakom i hladnoćom”, rekao je Zelenskij u video poruci objavljenoj na Telegramu.
“Ne može nas se slomiti”, poručio je.


Nekoliko europskih čelnika posjetilo je u subotu Kijev radi obilježavanja gladomora koji Ukrajina smatra genocidom. Godine 1932. i 1933. od gladi je umrlo gotovo 3,5 milijuna Ukrajinaca.


Po poljskim i litavskim medijima, premijeri dviju zemalja, Mateusz Morawiecki i Ingrida Šimonyte, doputovali su na razgovore s ukrajinskim vodstvom, a jedna od tema mogla bi biti mogući novi izbjeglički val iz Ukrajine u Europu ove zime.


Ukrajinska granična služba potvrdila je da je Morawiecki “posjetio Kijev i odao počast žrtvama gladomora”.


Belgijski premijer Alexander De Croo također je posjetio Kijev, prvi put od početka ruske invazije. Po novinskoj agenciji Belgi, donio je novu pomoć od 37,4 milijuna eura.


“Stigao u Kijev. Nakon žestokog bombardiranja zadnjih dana, stojimo uz ukrajinski narod. Više nego ikad prije”, objavio je na Twitteru.


Njemački kancelar Olaf Scholz objavio je u video poruci novu pomoć od 10 milijuna eura za pomoć izvozu ukrajinskog žita. Njemački parlament u petak je odlučio definirati gladomor kao genocid.


Rusija odbacuje takve kvalifikacije tvrdeći da je velika glad u SSSR-u početkom 1930-ih pogodila ne samo Ukrajince, nego i Ruse, Kazahstance i druge narode.