Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

SLOVAČKA

Policija odvela atentatora na premijera Fica u njegovu kuću

Autor: Hina

17.05.2024. 14:58
Policija odvela atentatora na premijera Fica u njegovu kuću

Foto: ReutersSlovačka policija u petak je pretražila dom muškarca optuženog da je teško ranio premijera Roberta Fica, koji je još uvijek u bolnici na odjelu intenzivne njege, objavili su lokalni mediji.


Po snimkama TV kanala Markiza, istražitelji su osumnjičenog napadača, odjevenog u pancirni prsluk i kacigu odveli u stan koji dijeli sa suprugom u gradu Levice.


“Policija je u stanu provela nekoliko sati, odande je odnijela računalo i dokumente”, objavio je privatni tv kanal.
Policija je odbila AFP-u prokomentirati tijek istrage i ne želi otkriti ime osumnjičenika, no mediji su ga identificirali kao 71-godišnjeg umirovljenika Jurja Cintulu.


U četvrtak je optužen za pokušaj ubojstva i napad koji policija smatra “politički motiviranim”.


Premijer Fico je napadnut u srijedu kad je htio pozdraviti okupljene na kraju sjednice vlade u gradu Handlovi, 80 km udaljenom od Levica. Fico je odmah prevezen u bolnicu u Banskoj Bystrici gdje je podvrgnut petosatnom operativnom zahvatu.


Novoizabrani predsjednik Peter Pellegrini u četvrtak je rekao da je premijer i dalje u teškom stanju. Najavio je i da će se liječnički konzilij sastati u ponedjeljak da bi odlučilo o nastavku liječenja.


Napad je šokirao je Slovačku i potaknuo bojazan od daljnjeg nasilja u ovoj izrazito polariziranoj zemlji, samo nekoliko tjedana prije europskih izbora.