Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SVETI OTAC

Papa pozvao na globalnu zabranu surogat majčinstva, nazvavši je 'vrijednom žaljenja'

Autor: Hina

08.01.2024. 16:46
Papa pozvao na globalnu zabranu surogat majčinstva, nazvavši je 'vrijednom žaljenja'

Foto: ReutersPapa Franjo pozvao je u ponedjeljak na globalnu zabranu roditeljstva putem surogat majčinstva nazvavši tu praksu “vrijednom žaljenja” i teškim kršenjem dostojanstva žene i djeteta.


Franjine primjedbe vjerojatno će izazvati protivljenje pro-LGBT+ skupina, budući da surogat majčinstvo često koriste homoseksualni ili lezbijski partneri koji žele imati djecu. Njegove najnovije izjave uslijedile su nakon što je nedavno odlučio da svećenici mogu blagoslivljati istospolne parove.


“Ocjenjujem žalosnom praksu tzv. surogat majčinstva, koja predstavlja tešku povredu dostojanstva žene i djeteta i temelji se na iskorištavanju situacije materijalnih potreba majke”, rekao je.
“Slijedom toga, izražavam svoju nadu da će međunarodna zajednica nastojati univerzalno zabraniti ovu praksu”, dodao je.


Osamdesetsedmogodišnji Papa te je komentare iznio u 45-minutnom obraćanju diplomatima akreditiranim u Vatikanu, što se ponekad naziva njegovim govorom o stanju u svijetu.


Malo je statistika o broju beba rođenih surogat majčinstvom. Praksa je zbog etičkih razloga nezakonita u mnogim zemljama širom svijeta, kao i u nekim američkim državama.


Franjo, koji predvodi više od 1,35 milijardi katolika u svijetu, također je potvrdio vatikansku osudu rodne teorije, koja sugerira da je rod složeniji i fluidniji od binarnih kategorija muškog i ženskog i ne ovisi samo o vidljivim spolnim karakteristikama.


Teoriju je nazvao “iznimno opasnom jer poništava razlike tvrdeći da sve čini jednakima”.