Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nastavlja raditi

Papa Franjo je bolje, ali u bolnici će ostati nekoliko dana

Autor: Hina

30.03.2023. 15:29
Papa Franjo je bolje, ali u bolnici će ostati nekoliko dana

Foto: ReutersZdravlje pape Franje poboljšava se nakon što je hospitaliziran zbog respiratorne infekcije, te nastavlja raditi dok traje liječenje, izvijestio je u četvrtak glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni u priopćenju.


Papa Franjo (86) bio je prevezen u srijedu u rimsku bolnicu Gemelli gdje mu je dijagnosticirana respiratorna infekcija koja zahtijeva “nekoliko dana” liječenja, priopćio je Vatikan.


Medicinsko osoblje “vrlo je optimistično” i vjeruje da bi, ako ne bude nekog neočekivanog razvoja bolesti, Franjo mogao biti otpušten na vrijeme za proslavu Cvjetnice 2. travnja, izvijestila je ANSA, citirajući neimenovane bolničke izvore.
Cvjetnica označava početak užurbanog tjedna ceremonija koje vode do Uskrsa 9. travnja, najsvetijeg dana u kršćanskom kalendaru, kojim se obilježava uskrsnuće Isusa Krista.


Lani, poglavar gotovo 1,4 milijarde rimokatolika prisustvovao je ali nije i predvodio neke obrede uskrsne službe zbog bolova u koljenu.


Ako se isto ponovi, odredit će se kardinal koji će slaviti misu,  a u tom bi slučaju Papa bi samo mogao pratiti obrede.


Franjino zdravlje privuklo je pojačanu pažnju u posljednje dvije godine, tijekom kojih je bio podvrgnut operaciji debelog crijeva i počeo koristiti invalidska kolica ili štap za hodanje zbog kroničnih bolova u koljenima.


Franjo koji je ove godine obilježio deset godina papinstva, ponekad ima respiratornih tegoba. Kao dvadesetjednogodišnji mladić Franjo je teško obolio od pleuralnog izljeva i i bio je na rubu smrti te mu je uklonjen dio plućnog krila 1957.


U nedavno objavljenoj biografiji prisjetio se te epizode komentirajući da suosjeća s oboljelima od covida-19.


Posljednja hospitalizacija argentinskog pape oživjela je nagađanja o mogućoj ostavci iz zdravstvenih razloga, nakon povijesnog presedana njegova pokojnog prethodnika Benedikta XVI.


Na pitanje švicarske televizije RSI u intervjuu emitiranom 12. ožujka koje bi ga stanje navelo na odlazak u mirovinu, Franjo je odgovorio: “Umor koji vam ne dopušta da stvari vidite jasno. Nedostatak jasnoće, nedostatak znanja kako procijeniti situacije”.


Njegova Svetost papa Franjo dobro se odmorio tijekom noći. Klinička slika mu se postupno popravlja i nastavlja planirano liječenje”, stoji u priopćenju.


“Jutros nakon doručka pročitao je novine i nastavio s radom”, dodaje se. U priopćenju se navodi da Papa nije morao ležati te da se molio u maloj kapelici unutar svojeg privatnog bolničkog apartmana.


Bruni nije rekao kada bi Franjo mogao napustiti rimsku bolnicu Gemelli. Vatikan je u srijedu priopćio kako se očekuje da će ondje provesti “nekoliko dana”.