Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Potvrda iz Vatikana

Papa ima respiratornu infekciju, liječit će se u bolnici

Autor: Hina

30.03.2023. 07:59
Papa ima respiratornu infekciju, liječit će se u bolnici

Foto: ReutersPapa Franjo ima respiratornu infekciju i morat će provesti “nekoliko dana” u bolnici na liječenju, objavio je Vatikan u srijedu.


U priopćenju se navodi da se 86-godišnji Papa žalio na probleme s disanjem zadnjih dana.


Dodali su da testovi pokazuju da Sveti Otac nema covid-19.
Papa Franjo dirnut je brojnim primljenim porukama ohrabrenja te izražava zahvalnost za bliskost i molitvu, priopćio je Vatikan.


Nekoliko sati ranije Papa je iznenada odveden u bolnicu na testiranja. Vatikan je prvotno kazao da je riječ o ranije zakazanom pregledu, ali su talijanski mediji to problematizirali ističući da je televizijski intervju dogovoren s Papom za srijedu poslijepodne otkazan u zadnji čas.


Papa Franjo je ranije u srijedu održao redovitu opću audijenciju u Vatikanu i činilo se da je dobrog zdravlja, navodi Reuters.


Papa Franjo boluje od divertikulitisa koji može prouzročiti inficiranje ili upalu debelog crijeva. Dio debelog crijeva uklonjen mu je operacijom 2021. u bolnici Gemelli.


Ranije ove godine rekao je da opet ima isti problem i da se zbog toga udebljao, ali da nije previše zabrinut.


Također ima problema s koljenom, a u javnosti koristi štap i invalidska kolica.


Papa Franjo je u prošlogodišnjem intervjuu za Reuters rekao da ne želi operirati koljeno jer ne želi ponavljanje dugotrajnih negativnih nuspojava anestezije kakve je imao nakon operacije 2021.


Prošlog srpnja, prilikom povratka iz Kanade, papa Franjo priznao je da su njegova poodmakla dob i teškoće s hodanjem možda dovele do nove, sporije faze njegova pontifikata. Međutim, u međuvremenu je posjetio Kazahstan i Bahrein, a prošlog mjeseca posjetio je Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan.


U dobi od 21 godine Franjo je teško obolio od pleuralnog izljeva i i bio je na rubu smrti te mu je uklonjen dio plućnog krila 1957. U nedavno objavljenoj biografiji prisjetio se te epizode komentirajući da suosjeća s oboljelima od covida-19.


“Razumijem kako se osjećaju ljudi oboljeli od koronavirusa koji se bore za dah uz pomoć umjetnih respiratora”, povjerio je Franjo.


Prisjetio se i naknadne operacije uklanjanja cista iz desnog plućnog krila u intervjuu koji je dao uglednom argentinskom novinaru i liječniku Nelsonu Castru kojemu je naglasio da se nakon toga “potpuno oporavio”.